Marechaussee pakt 23 verdachten van mensensmokkel op tijdens "Dutch Conclusion"

Gepubliceerd op: 9-11-2012

De Koninklijke Marechaussee heeft deze week zestien vrouwen en zeven mannen aangehouden, van wie wordt vermoed dat zij in Engeland een schijnhuwelijk zijn aangegaan. De verdachten zijn aangehouden in Rotterdam, Amsterdam, Almere, Delft, Dordrecht, Zoetermeer en Breda.
 
De aanhoudingen zijn de afronding, onder de codenaam Dutch Conclusion, van een internationaal onderzoek. Het gaat daarbij om een joint investigation team van het Landelijk Parket, de Koninklijke Marechaussee, de Crown Prosecution Service en het UK Border Agency.
 
Afbeelding verwijderdHet onderzoek is twee jaar geleden gestart en wordt bijgestaan door specialisten van Europol. De justitie- en politiediensten richtten zich op schijnhuwelijken tussen illegale Nigeriaanse mannen in het Verenigd Koninkrijk en bruiden met de Nederlandse nationaliteit. De Antilliaanse schijnbruiden en -bruidegoms werden in Nederland geronseld en reisden per vliegtuig naar het Verenigd Koninkrijk om in het huwelijk te treden.

Sociale voorzieningen 
Door het aangaan van een huwelijk verkregen de Nigeriaanse bruidegoms een legale verblijfsstatus en toegang tot sociale voorzieningen. De Nederlandse huwelijkskandidaten bleken bijna zonder uitzondering afkomstig uit de Antilliaanse gemeenschap. Deze schijnbruiden en soms ook bruidegoms kregen tussen de 2500 en 3500 euro betaald.
 
Na het huwelijk volgde vaak een aanvraag tot gezinshereniging van de tot dan toe illegale Nigerianen. Het gebeurde ook nogal eens dat een pasgetrouwd paar romantische foto’s liet maken ter ondersteuning van zo’n aanvraag.
 
In veel gevallen is vastgesteld dat de echte partner van de Nigeriaan de identiteit van de Antilliaanse bruid of bruidegom overnam met het achtergelaten Nederlandse identiteitsbewijs. Zo kon een eenmaal ‘legale’ echtpaar aanspraak maken op bijvoorbeeld kinderbijslag en andere voorzieningen.
 
In de afgelopen twee jaar zijn 81 verdachten aangehouden van wie er 66 zijn veroordeeld. Een aantal schijnhuwelijken is op het nippertje voorkomen terwijl bruid en bruidegom al voor het altaar stonden. Het overgrote deel van de verdachten heeft in het Verenigd Koninkrijk terecht gestaan. Aan hen zijn gevangenisstraffen van enkele maanden tot zes jaar opgelegd.

Meer aanhoudingen
De deze week in Nederland aangehouden medeverdachten zijn na hun aanhouding door de marechaussee verhoord en vervolgens weer vrijheid gesteld. Zij moeten zich voor de rechtbank verantwoorden wegens mensensmokkel. De komende tijd zullen meer aanhoudingen volgen.

Bron : KMar

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief