Aanhoudingen in onderzoek KMar naar georganiseerde hennepteelt

Gepubliceerd op: 13-11-2012

Tijdens een actie tegen georganiseerde criminaliteit in Brabant heeft een rechercheteam van de Koninklijke Marechaussee, deel uitmakend van de Taskforce B5 vijf mannen aangehouden op verdenking van georganiseerde hennepteelt en -handel. 

Tijdens doorzoekingen op twaalf locaties in Brabant, waren meer dan 100 personeelsleden van de Marechaussee, Politie (Bovenregionale Recherche Zuid-Nederland), Belastingdienst, het Openbaar Ministerie den Bosch, het Regionaal informatie -en expertisecentrum, de Inspectie Sociale zaken en werkgelegenheid en de gemeenten Eindhoven en Tilburg betrokken.drugs hennepkwekerij nov12

De actie vond plaats onder regie van de Taskforce Bestrijding Georganiseerde Criminaliteit (Taskforce B5). Tijdens de actie, die zich concentreerde rond Eindhoven en Tilburg werden vijf mannen, afkomstig uit Turkije, Polen, Bosnië en twee uit Nederland aangehouden. Ze worden verdacht van overtreding van de Opiumwet, door zich bezig te houden met georganiseerde hennepteelt.

Tijdens doorzoekingen op de diverse locaties werden in Udenhout 22.000 stekken en circa 500 moederplanten aangetroffen. In Tilburg vonden de opsporingsdiensten zo'n 2000 stekken en 500 planten in een bedrijfspand aan de Persephonéstraat. Op de Steijnstraat werden 300 planten gevonden. Op de Ringbaan- Oost werd zes kilo gedroogde hennep aangetroffen.

Op diverse locaties werd administratie in beslag genomen. In Tilburg heeft de Gemeente het voornemen drie panden te sluiten na aantreffen van hennepkwekerijen en stekkerijen. De Belastingdienst heeft tonnen aan belastingaanslagen opgelegd en diverse goederen in beslag genomen. Ook is in Eindhoven een hennepkwekerij in aanbouw aangetroffen en gesloten.
 
Tiental eerdere aanhoudingen en overtredingen

In het onderzoek naar georganiseerde hennepteelt -en handel, dat begin dit jaar startte trof de Marechaussee in mei op diverse locaties in Brabant hennepkwekerijen aan. Hierbij werden diverse mensen met de Bulgaarse nationaliteit aangetroffen, die de hennep moesten knippen. Daarnaast zijn in juni en september wederom meerdere kwekerijen ontmanteld, waarbij in totaal ruim 1.000 planten en 4.200 hennepstekken in beslag zijn genomen en vernietigd. Tot slot zijn in het kader van dit onderzoek ook in Rotterdam en Amsterdam hennepkwekerijen en -stekkerijen ontmanteld.

Het onderzoek naar de aangehouden verdachten, dat onder leiding staat van het Openbaar Ministerie den Bosch wordt voortgezet door rechercheurs van de Marechaussee. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Bron : KMar

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief