Controle met ketenpartners aan zuidgrens

Gepubliceerd op: 17-11-2012

De Koninklijke Marechaussee heeft een grote controle gehouden aan de zuidgrens van Nederland. Aan de controle deden de Douane, Politie, SZW en Rijkswaterstaat mee. De controle was gericht op het tegengaan van illegale immigratie en grensoverschrijdende criminaliteit die daarmee gepaard gaat, zoals mensensmokkel, mensenhandel, identiteitsfraude en het witwassen van geld.

Bij de Westerscheldetunnel werden 100 voertuigen gecontroleerd met daarin 155 personen. Tijdens de controle werd in één voertuig met daarin drie verdachten zes busjes traangas en een wapenstok aangetroffen. De verdachten hebben afstand gedaan van de goederen en zullen een transactie ontvangen. In totaal werd er door de douane op 12 voertuigen beslag gelegd, waarvan er vier zijn afgevoerd. Verder werden diverse boetes uitgeschreven voor onder andere het niet handsfree bellen, rijden met een ingevorderd rijbewijs, rijden over de vluchtstrook en het rijden zonder rijbewijs. Twee personen bleken gesignaleerd te staan omdat zij nog openstaande boetes bleken te hebben. In totaal kon er 423,- euro worden geïnd.

Afbeelding verwijderdOp de A4/A58 bij parkeerplaats het Rak en ‘t Scheld werden 52 voertuigen gecontroleerd met daarin 100 personen. Tijdens de controle werd een man aangehouden die in het bezit bleek van drie valse documenten. Een persoon werd aangehouden omdat hij nog DNA moest afstaan en er werd bij zes personen voor 700,- euro aan openstaande boetes geïnd.

Tijdens de controle op de A16 bij de grensovergang Hazeldonk-Oost werden 46 voertuigen gecontroleerd met daarin 76 personen. Tijdens de controle werden twee mannen aangehouden op verdenking van witwassen. In het voertuig van de verdachten trof de marechaussee een kleine hoeveelheid drugs aan en 30.000,- euro. De verdachten konden geen aannemelijke verklaring geven hoe ze aan het geld waren gekomen en zijn hierop aangehouden. Daarnaast werden zes mannen aangehouden die met valse of vervalste documenten Nederland probeerden binnen te reizen. Drie Fransen, die zichtbaar onder invloed van softdrugs waren, kregen een rijontzegging van 24 uur opgelegd. Verder bleken negen personen gesignaleerd te staan voor openstaande boetes. Er kon bij deze personen 1510,- euro worden geïnd. De douane trof in een vrachtwagen rode diesel, de bestuurder heeft hiervoor een boete ontvangen. Afbeelding verwijderd

Op de A67 bij Bladel konden drie vreemdelingen worden onderschept die met vervalste reisdocumenten Nederland probeerden binnen te reizen. Verder kon een 30-jarige man uit Amersfoort door de douane worden onderschept die nog een boete van 15.000,- euro had openstaan. Om hem te dwingen te betalen is de auto waarin hij reedt in beslag genomen. Deze krijgt hij terug als hij de boete betaald.

Op de A2 bij de grensovergang Eijsden werden 103 voertuigen gecontroleerd met daarin 123 personen. Er werden vier signaleringen afgehandeld met een totaal van 877,50,- euro. Eén bestuurder is aangehouden omdat hij gebruik maakte van een vals Brits rijbewijs. In één voertuig werd een katapult aangetroffen en in beslag genomen. Tegen vijf bestuurders werd proces verbaal opgemaakt in verband met overtreding van de Wegenverkeerswet.

Rond Maastricht zijn 10 voertuigen gecontroleerd met daarin in totaal 88 personen. Hierbij werd in een voertuig een imitatiewapen aangetroffen en in beslag genomen.

Op de A76 bij de grensovergang Stein werden 77 voertuigen gecontroleerd met daarin 137 personen. Er werden drie openstaande boetes geïnd. Van een bestuurder, die meerdere keren is aangehouden voor het rijden zonder rijbewijs, werd het voertuig in beslag genomen.

Bron : KMar

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief