Herdenking bij Keienmonument Apeldoorn

Gepubliceerd op: 30-11-2012

Op vrijdag 30 november vond de jaarlijkse herdenking plaats bij het keienmonument naast de Koning Willem III kazerne in Apeldoorn.

Dit gebeurde in aanwezigheid van onder andere leerlingen en personeel van het LOKKMar, studenten van de politieacademie, burgemeester van Apeldoorn, John Berends en leerlingen van basisschool De Wegwijzer.

keienmonument 2012 1
Kolonel Hoppe en een leerling leggen een krans bij het monument

Bij deze herdenking worden de gebeurtenissen rond 28 november 1944 herdacht. Drie verzetstrijders, J. 'Frank' van Bijnen, S. 'Paul' Esmeijer en H. Verschoor voerden op die datum een verkenning uit ter voorbereiding op de bevrijding van een aantal verzetstrijders die gevangen zaten op de Koning Willem III kazerne.

Deze verkenning leidde tot een vuurgevecht met Duitse soldaten waarbij Esmeijer om het leven kwam. Van Bijnen overleed twee dagen later aan zijn verwondingen, Verschoor overleed in 1945 in een Duits concentratiekamp. Om te voorkomen dat het bevrijdingsplan alsnog uitgevoerd zou worden, brachten de Duitsers twaalf gevangen verzetsstrijders en een Amerikaanse piloot ter dood.

keienmonument 2012 2
Een leerling van de Wegwijzer leest een gedicht voor

Ter nagedachtenis aan hen is het Keienmonument opgericht waarop alle namen staan vermeld. Sinds begin jaren '80 worden de gebeurtenissen jaarlijks op deze plek herdacht.De namen van Esmeijer en van Bijnen leven voort in de naamgeving van de Samuel Esmeijer corridor (Nederlandse Politie Academie) en de Koning Willem III / Frank van Bijnen kazerne.

keienmonument 2012 3
Een leerling van de Wegwijzer assisteert bij het hijsen van de vlag

Bron : KMar

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief