KMar levert grenswachters aan Europese luchthavens

Gepubliceerd op: 21-3-2013

De Koninklijke Marechaussee levert de komende maanden elf grenswachtbeambten voor verschillende Europese luchthavens.

Ze staan daar nationale opsporingsdiensten bij in een doorlopende operatie van Frontex, het Europees agentschap ter bewaking van de buitengrenzen. Vandaag is de eerste marechaussee aangekomen op de tijdelijke bestemming. In dit geval de luchthaven van Madrid.

Afbeelding verwijderdDeze marechaussee werkt gedurende een maand op de Spaanse luchthaven binnen een regulier team van de Guardia Civil. De grenswachter participeert in de controles. Tevens wordt hij ingezet wanneer er problemen zijn met Nederlanders of bij het controleren van vliegtuigen uit Nederland. De komende maanden gaan marechaussees voor dergelijke taken ook naar de luchthavens van Rome, Stockholm, Boekarest en Milaan.

Kennis
Buiten deze functie op de vliegvelden ondersteunt de marechaussee sinds een aantal jaren de Griekse autoriteiten bij het bewaken van de landsgrens met Turkije. Hiervoor levert Nederland dit jaar 29 marechaussees. Zij dragen zo kennis en kunde over aan andere grenswachtorganisaties en krijgen op hun beurt informatie over bijvoorbeeld nieuwe smokkelmethoden.

Versterken
Frontex, met als belangrijkste taak het versterken van Europese grenscontroles, is een agentschap waar de marechaussee deel van uitmaakt. De organisatie coördineert gezamenlijke operaties op het land, ter zee en in de lucht. Die staan los van de grenscontroles die de afzonderlijke landen uitvoeren.

De marechaussee beschikt over een 200 medewerkers tellende eenheid om uit te zenden voor Frontex-operaties. De werkelijke bijdrage van de marechaussee aan de verschillende operaties van het agentschap gebeurt in overleg met de Frontex-organisatie in Warschau.

Bron : rijksoverheid.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief