'150 jaar Bronbeek; wonen tussen trofeeën'

Gepubliceerd op: 10-12-2012

Museum Bronbeek opent op 19 februari 2013 de expositie ‘150 jaar Bronbeek. Wonen tussen trofeeën‘. Aanleiding is de 150ste verjaardag van het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek op die dag.

Afbeelding verwijderdBronbeek is sinds 1863 een tehuis voor veteranen met daarin een museum. De expositie brengt het tehuis en zijn kleurrijke bewoners in die anderhalve eeuw tot leven: wie woonden er, hoe leefden zij, hoe vierden zij feest, hoe gingen zij om met bezoekers? Voorts komen onder meer aan de orde het ontstaan en de ontwikkeling van de museale collectie, de moderniseringen, de sluitingsdreiging in de jaren 1980 en de veranderingen in het toelatingsbeleid.

Verder kan de bezoeker in de expositie nader kennismaken met vijftien  bewoners: één uit elk decennium sinds de stichting in 1863. Daarbij worden hun achtergrond en militaire loopbaan, maar vooral ook hun dagelijks leven op Bronbeek duidelijk. Onder meer zijn oude foto’s, historische filmbeelden en veel voorwerpen uit de museale collectie te zien. De expositie is opgesteld in de gangen waar de vaandels en trofeeën van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) hun plek hadden.

Lees verder...

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief