Duitser in Hoek van Holland opgepakt met 40 kilo qat in bagage

Gepubliceerd op: 9-1-2013

De Koninklijke Marechaussee heeft tijdens een grenscontrole op Hoek van Holland een 54-jarige Duitser aangehouden op verdenking van overtreding van de Opiumwet.Afbeelding verwijderd

De man bleek in zijn bagage veertig kilo qat te vervoeren. Qat is een stimulerende drug die sinds 5 januari strafbaar is gesteld in de Opiumwet. De verdachte was afkomstig uit Engeland en liep tegen de lamp bij een routinecontrole van de KMar-brigade Zuid-Holland, die onder meer de grensbewaking doet in Hoek van Holland en Europoort.

Het kauwen van qat wekt enige uren na het kauwen euforie op met een energiek gevoel met verhoogde alertheid en opwinding. De potentie van qat is minder dan de helft van amfetamine. Afhankelijk van de dosis leidt qatgebruik tot een verhoging van de bloeddruk en hartfrequentie, slapeloosheid, anorexia, constipatie, urineretentie, verhoogde lichaamstemperatuur, geïrriteerdheid en een lagere potentie bij mannen. Chronische toxiciteit: Afgenomen seksuele potentie, peridontale ziektes en grotere kans op mond- en tongkanker (red.SMC).

De Marechaussee zal verder onderzoek doen naar de aangehouden verdachte vanaf hun bureau op Rotterdam the Hague Airport.

Bron : KMar

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief