MFO Sinaï

Gepubliceerd op: 15-1-2013

Gisteren zijn vier Nederlandse militairen vertrokken naar Egypte om vanuit de Sinaï-woestijn toe te zien op de naleving van het vredesverdrag tussen Egypte en Israel. Ze doen dat voor de internationale organisatie Multinational Force and Observers (MFO).

Afbeelding verwijderdVan de vier militairen die werken op de staf, gestationeerd in het noordkamp te El Gorah, is er één aangesteld voor de aansturing van de beveiligingseenheid. Een kapitein wordt toegevoegd aan de inlichtingensectie. Twee leden van de Koninklijke Marechaussee fungeren als militaire politie. Het viertal wordt uitgezonden voor zes  maanden.

Camp David
De MFO bestaat sinds 1982 en is voortgekomen uit de Camp David-akkoorden. Hierbij erkende Egypte het bestaansrecht van Israël en gaf Israel de Sinai-woestijn terug. De taken van de MFO zijn het observeren, verifiëren en rapporteren van schendingen van het vredesverdrag. Hiervoor worden observatieposten bemand, patrouilles uitgevoerd en onderzoeken verricht. In totaal nemen ruim 1.600 personen uit twaalf landen deel aan de missie.
 
Nederland nam eerder van 1982 tot 1995 deel aan de missie. De nieuwe deelname is voor een periode van anderhalf jaar.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief