Marechaussee drukker in 2012 met imitatie- en souvenirwapens

Gepubliceerd op: 13-2-2013

De Koninklijke Marechaussee heeft op Schiphol in 2012 meer zaken afgehandeld na aantreffen wapens. 

Afbeelding verwijderdDe meeste wapens werden aangetroffen bij rechercheonderzoeken en douane- en veiligheidscontroles op de luchthaven. Het bureau bijzondere wetten van de Marechaussee, dat zich bezighoudt met de afhandeling van wapen en munitiezaken, nam 2200 wapens in beslag, enkele honderden meer dan in 2011.
 
Met name de souvenir- en imitatiewapens namen toe. Zo werden meer dan 800 nepwapens, maar ook boksbeugels, katapulten en ploertendoders ingenomen bij diverse controles en werden de eigenaars/houders beboet.
 
Wat vaak meegenomen wordt als souvenir uit het buitenland is in Nederland strafbaar gesteld, omdat ze bijvoorbeeld voor bedreiging en afdreiging geschikt kunnen zijn. Neppistolen kunnen voor echt worden aangezien en dat kan grote gevolgen hebben.
 
De Marechaussee ziet toe op de veiligheid op luchthavens en houdt onder meer preventieve fouilleeracties om de aanwezigheid van wapens tegen te gaan. Daarnaast werkt de KMar samen met luchthavens, securitypersoneel en douane om bij aantreffen snel en adequaat te kunnen handelen.

Bron : KMar

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief