Ondersteuning Patriot-missie in Zuid-Turkije

Gepubliceerd op: 23-2-2013

Drie leden van de Koninklijke Marechaussee ondersteunen de Nederlandse luchtverdedigers die Turkije beschermen tegen mogelijke aanvallen uit Syrië.

De Algemene Politiezorg voor de Nederlandse militairen in Turkije bestaat uit een driekoppig team van de Koninklijke Marechaussee. Zij zijn de politiedienst voor de Nederlandse militairen, maar doen veel meer. Eén van de eerste dingen die zij hier hebben geregeld is een instructiekaart voor de Nederlandse militairen; een plattegrond van Adana, belangrijke telefoonnummers, uitleg van verkeersborden en een paar regels 'Turks voor beginners'.Afbeelding verwijderd

Daarnaast krijgt iedere militair van ons een kaart. Daar staat in het Turks op, dat wij moeten worden ingeschakeld als ze in de problemen zijn geraakt. Zo voorkomen we dat Nederlandse militairen vast komen te zitten in het Turkse systeem.

Nederlandse inzet
Nederlandse Patriot-luchtverdedigingssystemen beschermen Turkije tegen mogelijke aanvallen uit Syrië. De Nederlanders opereren vanaf zowel het civiele vliegveld van de miljoenenstad Adana als van de bij deze stad liggende luchtmachtbasis Incirlik, waar tevens het commandocentrum staat.

Er zijn ongeveer 260 Nederlandse militairen in Adana. De luchtverdedigers gebruiken PAC2 en de meer geavanceerde PAC3. Beide typen vormen een geducht afweermiddel tegen ballistische raketten zoals de Scud. Ook Duitsland en de Verenigde Staten leveren elk twee Patriotsystemen, de Duitsers rond Kahramanmaras en de Amerikanen in Gaziantep. De inzet van de NAVO-bondgenoten is van defensieve aard en biedt geen ondersteuning aan bijvoorbeeld een no-fly zone.

Bron : KMar magazine

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief