Automatische grenspassage Schiphol

Gepubliceerd op: 2-3-2013

Een computersysteem dat bepaalt of iemand wel of niet de grens mag passeren. Zijn er dan nog wel grensbewakers nodig?

Vlak voor de introductie van de self-service passport control leefde bij de collega's op Schiphol een gevoel van onzekerheid. Amper negen maanden na de ingebruikname kon staatssecretaris Fred Teeven al een bos bloemen aan de miljoenste gebruiker van een e-gate overhandigen.

Afbeelding verwijderdMaar alles werkt nog niet vlekkeloos. Zo heeft de computer nog weleens problemen een gezicht te herkennen als er een weerspiegeling in de brilglazen van een reiziger optreedt. Dit soort kleinigheden worden gemeld en daar wordt een oplossing voor gezocht. Maar het merendeel van de fouten - misschien wel 95% - ontstaat door de gebruikers. Mensen die hun hoofd bewegen op het moment dat de camera een foto maakt. Passagiers die te dicht op hun voorganger staan, waardoor het systeem denkt dat er twee reizigers tegelijk door het poortje willen en passagiers die te snel hun paspoort onder de reader vandaan halen voordat het proces is afgerond.

E-gates en gebruikers
Op dit moment zijn er in totaal 36 actieve e-gates op luchthaven Schiphol. Bij Vertrek en Aankomst 3 en bij het Schengenfïlter staan twaalf poortjes. Per zes poortjes is er een toezichthouder: een grensbewaker die achter een balie het overzicht houdt. Met behulp van een computers met touchscreen kan de grensbewaker alle handelingen van de reizigers volgen en indien nodig ingrijpen. Deze toezichthouder werkt nauw samen met een mobiele grensbewaker die als het nodig is reizigers aan een extra controle kan onderwerpen.

Niet alle reizigers kunnen gebruik maken van de e-gates. Passanten moeten in het bezit zijn van een biometrisch paspoort, waarop een foto is opgeslagen in een chip. Ook moet de reiziger de nationaliteit hebben van een EU-land, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein of Zwitserland en minimaal 18 jaar zijn. Per maand maken gemiddeld 100.000 reizigers gebruik van de e-gates.

Bron : KMar magazine

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief