Generaal Beentjes ziet werk marechaussee in Kosovo

Gepubliceerd op: 18-3-2013

De marechaussees in Kosovo hebben deze week bezoek gehad van plaatsvervangend Commandant Koninklijke Marechaussee generaal-majoor Hillie Beentjes.

Afbeelding verwijderdTijdens het 3-daagse bezoek maakte de generaal uitgebreid kennis met het personeel en het takenpakket van Kosovo Force (KFOR) en de internationale politiemacht EULEX. Het zwaartepunt van het bezoek lag in de noordelijke stad Mitrovica, aangezien daar de meeste marechaussees (16) – namens de EU-missie - werkzaam zijn.

De marechaussees houden zich voornamelijk bezig met konvooibegeleiding, gevangenentransport, het bewaken van het gerechtsgebouw en de grensbewaking. Tijdens een rondrit door Mitrovica werd het de generaal al snel duidelijk hoe complex de werkomgeving in deze verdeelde stad is. Albanese en Servische Kosovaren leven hier moeizaam naast elkaar. “Er hoeft maar iets te gebeuren wat door de andere partij als provocatie kan worden opgevat en je hebt weer rellen”, aldus majoor Theo de Vries, Senior Representative voor het Nederlandse EULEX personeel.

Gevoelig
Vervolgens bracht Beentjes een bezoek aan 'gate 1' en 'gate 31': overgangen aan de Kosovaars-Servische grens waar KMAR-personeel de controles uitvoert. Omdat niet elk Europees land Kosovo heeft erkend, worden dit ‘crossingpoints’ genoemd. Generaal Beentjes: “Het zijn dit soort zaken die duidelijk laten zien hoe gevoelig de situatie hier ligt. Dat geeft ook een extra dimensie aan de marechausseetaken die onze collega's hier uitvoeren. Zij moeten daadkrachtig kunnen optreden, maar daarbij wel altijd rekening houden met de politieke gevoeligheden die hier spelen. Zij doen dat op een zeer professionele wijze en daar heb ik grote bewondering voor.”

Bron : KMar

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief