Herdenking gevallenen bij monument Englandspiel

Gepubliceerd op: 4-5-2013

Op 4 mei vond bij het monument aan de Waterpartij in de Scheveningse Bosjes de jaarlijkse herdenking plaats van de gevallenen bij het Englandspiel.

Afbeelding verwijderdHet Englandspiel werd bekend als een misleidingspel, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog van 12 maart 1942 tot 1 april 1944 werd “gespeeld” tussen Britse en, in Nederland gelegerde, Duitse spionagediensten. Hierbij werden 54 Nederlandse agenten direct na hun landing per parachute in Nederland gevangen genomen, slechts vijf van hen overleefden het.

Bij de slachtoffers van dit 'spel' (en aanverwante geheime operaties) waren ook tien marechaussees. Op het monument worden de gevallenen symbolisch verbeeld door Icarus, de mythologische figuur, die op zijn vlucht naar de zon neerstortte.

Onmiddellijk aansluitend aan de herdenking werden er bloemen bij het monument gelegd door  nabestaanden en vertegenwoordigers van verwante organisaties.

Namens de Koninklijke Marechaussee waren aanwezig de Commandant van het Wapen, luitenant-generaal Hans Leijtens en majoor Freek Spruijt.

De Stichting Marechaussee Contact werd vertegenwoordigd door enkele SMC-ers waaronder de penningmeester kapitein b.d. Eelco Bouwman, W. van Eekeren en P. Pillekers.

Op deze dag werd een Herdenkingsrede voorgelezen die in het verleden op deze locatie werd gehouden door generaal majoor b.d. Rudi W. Hemmes Engelandvaarder/Prinses Irene Brigade. 

Klik hier voor een foto-impressie van deze herdenking.

SMC

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief