Kosovo; hoe zat het ook alweer?

Gepubliceerd op: 12-5-2013

Kosovo is een voormalige provincie van Servië. De bevolking bestaat voor het grootste deel uit mensen met een Albanese achtergrond en genoot een zekere mate van autonomie. Oplopende spanningen in voormalig Joegoslavië resulteerde in 1989 in de intrekking van deze autonomie door Slobodan Milosevic.

Aanvankelijk verzetten de Albanezen zich vreedzaam tegen de intrekking maar in 1996 wordt het UCK, het Kosovaarse bevrijdingsleger, opgericht. Het UCK pleegt aanslagen op Servische militairen en installaties in de provincie. In 1998 beantwoordt Servië de aanvallen met een groot militair offensief.

Afbeelding verwijderdAl snel beschuldigt de internationale gemeenschap de Serviërs van etnische zuiveringen en grijpt in. In de daaropvolgende luchtoorlog bombardeert de NAVO Servië vanuit de lucht. Belgrado geeft zich gewonnen en trekt zijn troepen terug uit Kosovo.

NAVO-troepenmacht KFOR trekt de provincie binnen en zorgt voor de veiligheid en openbare orde in Kosovo. Het bestuur wordt overgenomen door de Verenigde Naties. De meeste Serviërs zijn dan gevlucht naar het noordelijk deel van Kosovo, waar de meeste Serviërs in Kosovo wonen, of naar het moederland zelf. Mitrovica ligt precies op de grens van de Albanese en Servische gebieden.

In maart 2008 roept de Kosovaarse regering eenzijdig de onafhankelijkheid uit. Het land staat nog wel onder het bestuur van de Verenigde Naties.

Bron : KMar magazine

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief