Gepimpte Veteranendag Marechaussee 2013

Gepubliceerd op: 3-6-2013

De 14e Veteranendag Koninklijke Marechaussee is op vrijdag 4 oktober 2013 van 09.30 tot 15.30 uur op de Koning Willem III kazerne in Apeldoorn.

Afbeelding verwijderdOm praktische reden is deze dag voortaan op de eerste vrijdag in oktober. De projectorganisatie wil de tent nu dwars op de kazerne-square plaatsen en de static show ervoor. Het actief dienend KMar-personeel met vredesmissie-ervaring is nu volwaardig veteraan.

Veranderingen
Deze drie items zijn de krenten in de pap van deze samenkomst van veteranen. Om de twee jaar treedt het Trompetterkorps KMar op bij de Nationale Taptoe eind september. Te druk om met de volledige bezetting ook bij de Veteranendag KMar te acteren. De veteranendag een week later houden, is de oplossing.

Met een dwars geplaatste tent komt er meer ruimte voor de tent, geschikt om daar het materiaal op te stellen, het is dan sfeervoller. Als allen die op vredesmissie zijn geweest (zo’n kleine 3000 man/vrouw) naar Apeldoorn komen, loopt de KMar flink leeg en is de kazerne te klein. Het actieve personeel volgt dan ook brief nummer 2013007532, dd.12 april 2013, van Commandant DLBE. Hun tenue is DTKMar2 met grootmodel decoraties en zonder handschoenen. Tijdens de herdenkingsplechtigheid dragen zij de pet KMar. 

Afbeelding verwijderdAanmelden
De postactieve veteranen kunnen zich aanmelden met de invulstrook die eind juli 2013 bij het veteranenblad ‘Checkpoint’ verschijnt. Onder deze veteranen worden nadrukkelijk ook verstaan de oudgedienden bij het Korps Politietroepen en het Korps Militaire Politie, korpsen die weliswaar niet meer bestaan maar waarvan de KMar de traditie voortzet.

Van en naar het NS-station wordt busvervoer ingezet. De laatste bus vertrekt om 15.30 uur vanaf de kazerne. Ruim voor de veteranendag ontvangt de ingeschrevene het programmaboekje dat tevens het toegangsbewijs zal zijn. In dit boekje staan alle wetenswaardigheden van deze dag. Ook dat het 20 jaar geleden is dat de KMar in Cambodja was. Om 11.15 uur is de kranslegging voor de gevallen en overleden veteranen, voor de hoofdingang bij het monument.

Gezelligheid 
Naast het met elkaar delen van de anekdotes van vroeger, zal het vooral ook weer gezellig zijn, aangemoedigd door de gele rakkers met de witte schuimkraag. De lunch zal bestaan uit een rijstmaaltijd. Mensen met een dieet kunnen dit opgeven. Ook de genodigdenkaarten zijn verspreid, waaronder die aan de nieuwe burgemeester van Apeldoorn drs. John Berends. Anderen die zorgen voor de sfeer zijn de diverse re-enactors (zij spelen de KMar na), het Trompetterkorps KMar, enkele KMar-ruiters, de stands langs de kant van de tent en andere ondersteuningsgroepen met of zonder materieel. Aan het eind ontvangen alle veteranen een herinnering aan deze dag. Voor meer informatie kunt zich telefonisch wenden tot opperwachtmeester Martin Koetsier van de projectorganisatie: 06-22478207. 

Klik hier voor een foto-impressie van de Veteranendag KMar 2012.

Bron : PR projectorganisatie Veteranendag KMar

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief