100 jaar opleidingscentrum: een aantal mijlpalen

Gepubliceerd op: 15-6-2013

Het opleidingscentrum van de Koninklijke Marechaussee bestaat dit jaar 100 jaar.

Een rijke geschiedenis met veel mijlpalen. 'Rond het Square', de digitale nieuwsbrief van het Landelijk Opleidings- en Kenniscentrum KMar, doet hier een greep uit de vele hoogtepunten van het opleidingscentrum. Niet met de bedoeling volledig te zijn. Een uitgebreide beschrijving van de geschiedenis vindt u in Museumbrochure nr. 23. Deze kunt u vinden op de website van het marechausseemuseum

Afbeelding verwijderd

Periode voor Depot
Voor de oprichting in 1913 van het Depot Koninklijke Marechaussee, wordt jonge marechaussees op de brigade kennis bijgebracht. Ouder personeel en de brigadecommandant leren hen de kneepjes van het vak. In 1830 ontstaat een eerste centrale vorm van opleiden. In Dordrecht wordt een ‘Depot Compagnie’ opgericht. In plaatsen waar een Arrondissement is gevestigd wordt vanaf 1860 door burgerleerkrachten aan marechaussees lesgegeven in taal, rekenen en schrijven; alles gericht op het opmaken van een behoorlijk proces-verbaal en rapport.

1906
Rond 1906 komen er landelijke richtlijnen over opleiden. De districtscommandanten van de eerste tot en met de vierde Divisie geven aan hoe het personeel moet worden opgeleid. Er komt een cursus lager onderwijs, een cursus dienstaangelegenheden en een opleiding toekomstig kader.

Lees hier verder over de geschiedenis van het opleidingscentrum.

Bron : Rond het Square

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief