Met de Koning op Veteranendag

Gepubliceerd op: 29-6-2013

Den Haag, 29 juni 2013 - van onze veteranenredacteur Frans Meijer 

Als prins was koning Willem-Alexander al jaren in Den Haag onder de veteranen op de Nederlandse Veteranendag. Hij was toen hun beschermheer. De aanwezigheid van de Koning dit jaar stemde iedereen tot uitbundige vreugde. Hij reikte weliswaar geen medailles meer uit en was niet op het Malieveld aanwezig, maar dit hinderde niemand. Premier drs. Mark Rutte daarover in zijn openingsspeech in de Ridderzaal: ‘U blijft op deze wijze uw verbondenheid met de veteranen uitstralen.’

Afbeelding verwijderd

Ridderzaal
De Ridderzaal was fenomenaal ingericht. Een vijftal SMC-ers met aanhang was er aanwezig. Diverse sprekers deden het woord, ook de veteranen zelf via clips op beeldschermen. Vera de Bree bracht enkele moderne liedjes, maar ook ‘Lily Marleen’ uit de Tweede Wereldoorlog. Rapper Yes-R kwam hoogstpersoonlijk en deed met schoolkinderen uit Amersfoort onder luid applaus de act: ‘Dit is voor de kinderen’. Het ensemble van het Koninklijke Luchtmacht – orkest sloot af met de tune van de musical ‘Soldaat van Oranje’. 

Binnenhof
Aansluitend liepen de tribunes op het Binnenhof flink vol. Op het programma stonden: de uitreiking van de Herinneringsmedaille Vredesoperaties en de uitreiking draaginsigne veteranen. Dit laatste was nieuw: 32 militairen onder wie zes van de KMar, stonden symbool voor de duizenden actief dienende die op grond van de Veteranenwet nu ook veteraan zijn. De anderen krijgen de ‘veteranenspeld’ binnen het krijgsmachtdeel uitgereikt. Na de komst van de vaandel- en standaardgroep en koning Willem-Alexander voltrok zich de ceremonie . De minister van Defensie deed het woord. En onder de medaille- en draaginsigneopspelders bevond zich een SMC-veteraan.

Defilé
Vanaf het Malieveld vertrokken de KMar-detachementen pas toen de eerste er al weer terug kwamen. Daarvoor had men de fly-past van 23 vliegtuigen van Luchtmacht kunnen aanschouwen. Ogenschijnlijk was er langs de route minder publiek dan vorig jaar, terwijl er ook nu een zonnetje doorbrak. Achtereenvolgens waren opgesteld: het Trompetterkorps, de KMar/SMC-veteranen, de nieuwe beveiligingsauto van Schiphol, het Opleidings-, Trainings en Kenniscentrum KMar in ceremonieel, District Schiphol, het District Buitenlandse Eenheden in drie soorten tenue onder wie een groep reservisten KMar en District West in bijstandstenue. Het Historisch Tamboerkorps KMar was elders ingedeeld, maar was volop te zien bij de TV-uitzending. 

Afbeelding verwijderd

Malieveld
Om vijf uur waren de terrassen nog goed gevuld en genoten allen in de zon van de muziek en de overige activiteiten. De kolossale tenten waren nagenoeg opgeruimd, de nasimaaltijden uitgeserveerd. Zangeres Sigrid zong rondborstig samen met Marinierskapel en de meiden van de Booming Pianos pingelden daar met zang niet onder, allemaal liedjes uit de Veteranen Top 50 2013. In de Kids Corner konden kinderen bij het IBT KMar-Team West boeven vangen en ook boeien. De minister van Defensie was met haar gevolg nog door de tenten geschoten en hield her en der een praatje. De redacteur ging om vijf uur naar huis, maar had nog niet de helft gezien. In zijn ooghoeken zag hij nog een YPR-KMar (pantserwagen) vol met kinderen en had het Schiphol-personeel veel publiek rond hun beveiligingsauto staan. 

Afbeelding verwijderd

Slot
Een prachtige, maar vermoeiende dag. Ook Indië-veteranen KMar in de voertuigen van ‘Keep Them Roling’ of gewoon op de tribunes. Dank komt toe de SMC-ers Tervooren, Rutten en Van de Nes, die in 2014 na tien jaar sturing en coördinatie stoppen. Opvolgers kunnen zich aanmelden via telefoon 0341-417087 zodat zij volgend jaar alvast kunnen ‘inlopen’. We vieren dan ook 200 jaar Koninklijke Marechaussee met een speciaal aandenken vanuit de SMC. 

Klik hier voor een foto-impressie van deze dag.

SMC

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief