Dertig strafzaken vanwege schijnhuwelijken

Gepubliceerd op: 1-7-2013

Voor de rechtbank Rotterdam staan vanaf maandag tot en met woensdag 21 vrouwen en 9 mannen terecht vanwege een schijnhuwelijk dat zij zouden zijn aangegaan in Engeland.

Afbeelding verwijderdDe strafzaken zijn de uitkomst van een internationaal Nederlands-Engels onderzoek naar schijnhuwelijken tussen Nigerianen en Antillianen. In Nederland is het onderzoek onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie uitgevoerd door de Koninklijke Marechaussee.

De Antilliaanse schijnbruiden en -bruidegoms werden in Nederland geronseld en reisden per vliegtuig naar het Verenigd Koninkrijk om in het huwelijk te treden. Door het aangaan van een huwelijk verkregen de Nigeriaanse immigranten een legale verblijfsstatus en toegang tot sociale voorzieningen.

De Nederlandse huwelijkskandidaten bleken bijna zonder uitzondering afkomstig uit de Antilliaanse gemeenschap. Deze schijnbruiden en soms ook bruidegoms kregen tussen de 2500 en 3500 euro betaald.

Na het huwelijk volgde vaak een aanvraag tot gezinshereniging van de tot dan toe illegale Nigerianen. Het gebeurde ook nogal eens dat een pasgetrouwd paar romantische foto’s liet maken ter ondersteuning van zo’n aanvraag.

In veel gevallen is vastgesteld dat de echte partner van de Nigeriaan de identiteit van de Antilliaanse bruid of bruidegom overnam met het achtergelaten Nederlandse identiteitsbewijs. Zo kon een  eenmaal ‘legale’ echtpaar aanspraak maken op bijvoorbeeld kinderbijslag en andere voorzieningen.

Sinds 2010 zijn in het Verenigd Koninkrijk tientallen verdachten aangehouden en veroordeeld. Aan hen zijn gevangenisstraffen van enkele maanden tot zes jaar opgelegd. Een aantal schijnhuwelijken is op het nippertje voorkomen terwijl bruid en bruidegom al voor het altaar stonden.

Bron: om.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief