Verdachte mensensmokkel opgepakt na gesjoemel met garantverklaringen en visa

Gepubliceerd op: 5-7-2013

De Koninklijke Marechaussee heeft in een onderzoek naar mensensmokkel een 44-jarige verdachte uit Hilvarenbeek aangehouden.

Afbeelding verwijderdDeze man wordt ervan verdacht in 2010 en 2011 tenminste 27 vreemdelingen, onder andere Kazachstanen en Oezbeken, Nederland in te hebben gesmokkeld. Hierbij is gebruik gemaakt van garantverklaringen van een transportbedrijf, om zo visa af te laten geven voor de vermeende werknemers.

Het transportbedrijf waarvoor deze man werkte ontdekte mogelijke misbruik van garantverklaringen en deed aangifte. Hierop volgde een rechercheonderzoek door een team migratiecriminaliteit van de Koninklijke Marechaussee, onder leiding van het Landelijk Parket.

Het onderzoek resulteerde in de aanhouding deze week van de Hilvarenbeker, die onder meer verdacht wordt van mensensmokkel en valsheid in geschrifte. De Marechaussee vermoedt dat de verdachte te linken is aan 27 onterechte visumverstrekkingen aan onder andere Kazachstanen en Oezbeken, die zo illegaal Nederland binnen konden komen.

Het onderzoek wordt voortgezet door de Marechaussee onder leiding van het Landelijk Parket. De verdachte is in afwachting van het verdere proces in vrijheid gesteld.

De Koninklijke Marechaussee houdt zich naast grenspolitietaken op onder meer luchthavens veel bezig met migratiecriminaliteit, zoals mensensmokkel en identiteitsfraude. Onlangs zijn vier regionale id-desks geopend (Schiphol, Eindhoven, Zwolle, Rotterdam) om identiteitsfraude nog effectiever aan te pakken.

De recherche van de Marechaussee bestaat uit diverse teams waarvan een aantal zich specifiek bezighouden met migratiecriminaliteit.

Bron : KMar

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief