Marechaussee ondersteunt Roemeense gendarmerie

Gepubliceerd op: 13-7-2013

Vandaag, 13 juli vertrekt een medewerker van de Koninklijke Marechaussee voor een maand naar de Roemeense havenplaats Constanta. 

Hier zal de grenswachter meewerken binnen een regulier team van de Roemeense gendarmerie. De belangrijkste taak van de marechaussee zal zijn het assisteren van de Roemenen bij de controle op de ferry uit Turkije en het delen van zijn expertise op het gebied van documenten. 

Zeegrenzen
Afbeelding verwijderdDe marechaussee levert grenswachten aan verschillende operaties van Frontex, het Europees agentschap ter bewaking van de buitengrenzen. Zo zijn er naast zeehavens, ook marechaussee actief aan de landgrenzen. Zo zal in het Griekse Rhodos een marechaussee de lokale autoriteiten ondersteunen en zullen er tussen juli en september twee marechaussee actief zijn in het Spaanse Minerva. Op deze manier draagt de Marechaussee haar kennis en kunde over aan andere grenswachtorganisaties en krijgt het op haar beurt informatie over bijvoorbeeld nieuwe smokkelmethoden. 

Frontex Situation Centre
Het Frontex Situation Centre (FSC) in Polen heeft tot taak om een up-to-date beeld te verschaffen over de migratiesituatie aan de Europese buitengrenzen. Ook hier levert de Marechaussee haar expertise. Van juli tot oktober zal er permanent een marechaussee werkzaam zijn in het Situation Centre met als belangrijkste taak het analyseren van de binnenkomende rapportages uit de inzetgebieden. 

Frontex
Frontex, met als belangrijkste taak het versterken van Europese grenscontroles, is een agentschap waar de marechaussee deel van uitmaakt. De organisatie coördineert gezamenlijke operaties op het land, ter zee en in de lucht. Die staan los van de grenscontroles die de afzonderlijke landen uitvoeren.

De marechaussee beschikt over een 200 medewerkers tellende eenheid om uit te zenden voor Frontex-operaties. Deze marechaussees zijn goed opgeleid en stellen hun ervaring en kennis van bijvoorbeeld documenten ter beschikking aan collega grenswachters. De werkelijke bijdrage van de marechaussee aan de verschillende operaties van het agentschap gebeurt in overleg met de Frontex-organisatie in Warschau.

Bron : KMar

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief