Korea-veteraan herdenkt zestig jaar wapenstilstand

Gepubliceerd op: 10-8-2013

“Ik was altijd bang wanneer ik ’s nachts in het schijnsel van de maan alleen de heuvel over moest om de uitgevallen lijnen te repareren. De Koreanen en Chinezen lagen op de loer.”

Korea-veteraan Hans Visser (83) was verbindelaar tijdens de bloedige Korea Oorlog. Zestig jaar na de wapenstilstand ging hij samen met Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp naar Seoel om daar de grote internationale herdenking bij te wonen.

Lees meer hierover en andere onderwerpen in de Defensiekrant van 8 augustus.

Afbeelding verwijderdKorea Oorlog
Korea was na de Tweede Wereldoorlog opgedeeld in het communistische noorden (bezet door de Sovjet Unie) en het kapitalistische zuiden (bezet door de Verenigde Staten). Toen de Noord-Koreaanse leider Kim-II Sung besloot Zuid-Korea aan te vallen op 25 juni 1950, grepen de Verenigde Staten militair in. Op 27 juli 1953 werd er een staakt-het-vuren afgekondigd. De wapenstilstand duurt nog steeds voort, maar officieel is de vrede tussen beide landen nooit getekend.

Nederlandse bijdrage
Op verzoek van de Verenigde Naties besloten Nederland en twintig andere landen een militaire bijdrage te leveren aan de strijd. Van medio 1950 tot eind 1954 dienden bijna vijfduizend Nederlandse militairen afkomstig van de Koninklijke Landmacht, Koninklijke Marine en het Korps Mariniers in Korea en de wateren daaromheen. 123 van hen lieten het leven, drie zijn nog altijd vermist.

Gesneuvelden
De strijd in Zuid-Korea kostte 450.000 burgers het leven. In Noord-Korea telde men niet minder dan 1,3 miljoen civiele gesneuvelden. Naar schatting kwamen anderhalf miljoen Noord-Koreaanse en Chinese militairen om, tegenover een half miljoen Zuid-Koreaanse geüniformeerden. De Verenigde Staten betreurden 33.600 doden. De overige veertien VN-landen circa 3.200.

Bron : defensie

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief