Herdenking capitulatie Japan en Nederlandse slachtoffers Nederlands-Indië

Gepubliceerd op: 15-8-2013

Bij het Indië-monument in Den Haag is, onder grote belangstelling, op 15 augustus 2013 de capitulatie van Japan herdacht. Met voordrachten, muziek en een kranslegging werd stilgestaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Azië. 

Afbeelding verwijderdGrote belangstelling bij het Indiemonument tijdens de herdenking (foto Eelco Bouwman)

Door de overgave van Japan op 15 augustus 1945, 68 jaar geleden, kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië. Tijdens de Japanse bezetting van Nederlands-Indië zaten 100.000 Nederlanders vier jaar vast in interneringskampen. Velen van hen overleden daar. Meer informatie op de website van Stichting Herdenking 15 augustus 1945.

Er waren muzikale bijdragen van Kapel Koninklijke Luchtmacht en de Residentie Bach Ensembles. Premier Rutte legde een krans bij het monument. Daarna was er een defilé door alle aanwezigen langs het Indisch Monument.

Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, legde een krans samen met de commandanten van de krijgsmachtdelen. Commandant Koninklijke Marechausssee werd daarbij vertegenwoordigd door brigade-generaal Koninklijke Marechaussee mr. Harry van den Brink.

Namens de Stichting Marechaussee Contact was bij deze herdenking aanwezig kapitein KMar b.d. Eelco Bouwman.

Bron : SMC 

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief