BOA-status voor beveiligers KMar

Gepubliceerd op: 16-8-2013

Deze week publiceerde de Staatscourant het Besluit van de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie tot aanwijzing van buitengewoon opsporingsambtenaren bij de Koninklijke Marechaussee. Door dit besluit kunnen de marechausseebeveiligers in de (object)beveiliging worden benoemd als buitengewoon opsporingsambtenaar.

Afbeelding verwijderdDoor marechausseebeveiligers een BOA-status te geven kan de KMar efficiënter werken dan voorheen. Doordat er straks meer opsporingsambtenaren binnen het domein Bewaken & Beveiligen zijn, kunnen zij zelf makkelijker doorpakken in situaties waarbij er sprake is van een strafbaar feit. Marechausseebeveiligers met BOA-status hebben straks de kwaliteiten en bevoegdheden voor zelfstandige ambtshandelingen, informatieverstrekking, -bevraging en -verwerking, ambtelijke vorderingen en repressief optreden. De BOA-status is niet bedoeld als taakuitbreiding voor de beveiligers van de marechaussee, maar is bedoeld om hun bestaande taken in de (object)beveiliging zelfstandiger uit te kunnen voeren.

Ontwikkelagenda
Directeur Operaties brigadegeneraal Ronald Harmsma is tevreden met het besluit van de staatssecretaris: “In de Ontwikkelagenda van de Koninklijke Marechaussee staat dat we het domein Bewaken en Beveiligen verder willen professionaliseren. We zetten nu weer een heel concrete stap. De BOA-status stelt onze marechausseebeveiligers in staat om zelfstandiger hun werk te kunnen doen.”

Realisatie
Voordat marechausseebeveiligers als BOA aan de slag kunnen, hebben zij eerst een speciale BOA-opleiding en een speciale beëdiging nodig. Het opleiden en beëdigen tot BOA zal gefaseerd gebeuren op het LOKKMar. De mensen op wie het van toepassing is worden binnen hun eigen brigade geïnformeerd.

Bron : KMar

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief