26e Nationale dodenherdenking in Nationaal Herdenkingspark Roermond

Gepubliceerd op: 7-9-2013

Op zaterdag 7 september 2013 werd in het Nationaal Herdenkingspark Roermond bij het Nationaal Indië-monument 1945-1962 voor de 26e maal de jaarlijkse Nationale dodenherdenking gehouden.

Afbeelding verwijderdMeer dan 20.000 Indië-veteranen, familieleden en nabestaanden, pelgrimeren ieder jaar weer naar het Nationaal Herdenkingspark Roermond om de ruim 6200 jonge mannen en vrouwen te eren en te gedenken, die gedurende de jaren 1945-1962 tijdens militaire acties in het toenmalige Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea het leven lieten.

De herdenkingsplechtigheid vond plaats bij het Nationaal Indië-monument 1945-1962 dat in 1988 door ZKH Prins Bernhard is onthuld. Bij dit monument zijn per onderdeel de gesneuvelden op een bronzen plaquette vastgelegd, daarnaast staan op 18 roestvrijstalen zuilen ook alle namen vermeld. 

De herdenking stond dit jaar voor het eerst mede in het teken van de 122 Nederlandse militairen die zijn gesneuveld in de Koreaanse oorlog (1950-1953).

Er werden ruim 100 kransen gelegd namens de diverse organisaties, onder andere namens de Staten Generaal, namens de Nederlandse Strijdkrachten, kranslegging bij het Monument voor Indische burgerslachtoffers, kranslegging namens de stichting Nationaal Indië-monument 1945-1962 bij het Monument voor Vredesoperaties en bij het Nationaal Indië-monument 1945-1962.

De Koninklijke Marechaussee werd vertegenwoordigd door de Commandant van het Wapen, luitenant-generaal
Hans Leijtens.

Namens de SMC was aanwezig kapitein der Koninklijke Marechaussee b.d. Pier Scholte. Indië-veteraan Charles Besançon legde namens de SMC een krans bij de plaquette Korps Militaire Politie/Koninklijke Marechaussee. Voorts was aanwezig een aantal SMC begunstigers / Indiëveteranen, onder anderen W. van Dalen, J.A.M. Hectors, W.A.G.M. Strous, L.J. van der Veer, W. van der Veer, P. Verhage en Th.G. de Wit. Zie ook het fotoverslag.

De Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ en het Hertens Mannenkoor zorgden dit jaar voor de muzikale omlijsting. De erewacht werd gevormd door een detachement van het 41 Pantsergeniebataljon uit Oirschot.

Bron : nim/smc

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief