Open Monumentendag Koning Willem III kazerne

Gepubliceerd op: 15-9-2013

Gedurende het herfstachtige weekend van 14 en 15 september kon men op de Koning Willem III kazerne een kijkje in de keuken van de werkzaamheden van de Koninklijke Marechaussee.

open monumentendag 2013 1Het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee (OTCKMar) is op deze kazerne gelegerd. Dit opleidingscentrum viert dit jaar haar honderdjarig bestaan. Bij Koninklijk Besluit van 27 maart 1909 werd Apeldoorn als standplaats voor het Depot Koninklijke Marechaussee aangewezen. Doorslaggevend bij deze keuze was dat de Koningin de bewaking van paleis Het Loo niet langer door een burgerbewaking -  de zogenaamde klompenwacht - wilde laten doen, maar door de marechaussee.

Vanwege de viering van het honderdjarig bestaan werden dit weekend extra activiteiten georganiseerd. Net als vorig jaar konden bezoekers op zaterdag en zondag deelnemen aan verschillende rondleidingen.

Zo was het mogelijk het cellencomplex dat nog stamt uit de Tweede Wereldoorlog te bezichtigen.

Ook toegankelijk voor het publiek waren de traditiekamer waaruit de krijgsgevangen Schotse divisiearts Graeme Warrack in 1944 ontsnapte aan de Duitse bezetter, het Jeroen Severs monument en het Airborne monument bij de vijver.

open monumentendag 2013 2Extra op zaterdag werden op en rondom het Square op de kazerne verschillende demonstraties gegeven. Zo kon men onder andere zienhoe militairen exerceren, hoe een militaire sportles eruit ziet, hoe je valse documenten kunt herkennen en hoe de Mobiele Eenheid/Bijstands Eenheid te werk gaat. Bovendien was er een static show van voertuigen.

Ook de kinderen kwamen niet te kort. Zij konden zich laten verrassen door spannende doe-aktiviteiten. Zo werden zij betrokken als figuranten bij een charge van de BE eenheid en konden naar hartelust met stenen naar de BE-ers gooien totdat ze zelf 'gearresteerd' en afgevoerd werden.

Het Historisch Tamboerskorps zorgde op zaterdag voor de muzikale omlijsting en en re-enactment groep bracht in oude kostuums en uniformen de historie opnieuw tot leven.

Hoppe 2013Er waren tal van informatiestands aanwezig, waarvan één was ingericht als soepkeuken waar de bezoeker werd getrakteerd op een kop heerlijke erwtensoep en roggebrood.

Ook de stand van het Marechausseemuseum kreeg grote belangstelling. De directie van het museum hoopt dat deze grote belangstelling zal worden vertaald in een bezoek aan het fraaie historische KMar museum in Buren.

Commandant OTCKMar, kolonel Egon Hoppe (foto links), kan terugkijken op een goed geslaagd Open Monumentendag weekend, dat slechts mogelijk was door een grote extra inzet van personeel, overige medewerkers en materieel. 

Van de aktiviteiten op zaterdag werd een foto-impressie gemaakt.

SMC

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief