Assistentie Marechaussee aan Politie in Haarlem na dreigtweets

Gepubliceerd op: 26-9-2013

De politie heeft gisteren een man in beeld gekregen die mogelijk betrokken is bij ernstige bedreigingen aan het adres van winkelketen V&D in Haarlem. Dit gebeurde via enkele tweets.

De politie kwam de tweets op het spoor en stelde een onderzoek in. De directie van de winkelketen besloot, na overleg met de politie, om de filialen in Haarlem woensdagochtend gesloten te houden. Het ging om twee winkels aan de Grote Houtstraat en de Rivièradreef en een vestiging van La Place aan de Fonteinlaan.

Afbeelding verwijderdOp basis van het onderzoek is in de loop van de dag een verdachte in beeld gekomen. Op verzoek van de politie is deze vrijwillig meegegaan en heeft hij een verklaring afgelegd. Inmiddels is de man aangehouden en vindt nader onderzoek plaats. 

Vanaf woensdagochtend waren politiemensen uit voorzorg zichtbaar aanwezig rondom de drie filialen. De recherche heeft een uitgebreid onderzoek ingesteld naar de herkomst van de tweets en de identiteit van de verdachte(n). 

Bij het onderzoek werd de politie geassisteerd door mensen van de Koninklijke Marechaussee bij het houden van toezicht bij de filialen. De politiehelikopter heeft vanuit de lucht beelden gemaakt van de locaties, maar hier werden geen verdachte situaties waargenomen.

Burgemeester, politie en het Openbaar Ministerie (driehoeksoverleg) zijn meerdere keren bijeen gekomen om de koers te bepalen. Hierbij stond zorgvuldigheid en de afweging tussen de belangen van het publiek en mogelijke risico's centraal. Burgemeester Bernt Schneiders: ‘Er was alle reden om deze dreigementen serieus te nemen en alle mogelijke risico’s uit te sluiten.’

De filialen van V&D gingen aan het einde van de middag weer open. Hoewel acute dreiging weg lijkt, blijft de politie de V&D filialen in de gaten houden. Het opsporingsonderzoek gaat onverminderd en op volle kracht door.

Bron : KMar

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief