Grote hoeveelheid exotische vogels aangetroffen in bestelauto

Gepubliceerd op: 31-10-2013

Tijdens een controle Mobiel Toezicht Veiligheid op de A76 bij Heerlen heeft de Koninklijke Marechaussee, brigade Limburg-Zuid, twee mannen aangehouden die bijna 750 vogels achterin hun bestelauto vervoerden. Zij zaten bijeengepakt in kleine kooien, zonder voedsel of water. Een aantal vogels heeft de reis niet overleefd.

Afbeelding verwijderdBij controle door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bleek het te gaan om 30 soorten Afrikaanse wildzangvogels waaronder blauwfazanten, gierkalkoenen, brilvogels en wida’s. Om insleep van (dier)ziekten te voorkomen mogen deze vogels volgens de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren (GWDD) niet binnen Europa binnengebracht worden zonder geldig gezondheidscertificaat en keuring door een dierenarts. De vogels zijn daarom in beslag genomen en overgebracht naar een opvangadres.

De bestuurder en zijn passagier, twee Hongaarse mannen van 39 en 30 jaar, gaven aan dat zij vogels vervoerden naar België. Beide mannen zijn door de Marechaussee aangehouden en in verzekering gesteld. De NVWA doet onderzoek naar de herkomst en de bestemming van de vogels. Het strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie.

Bron : KMar

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief