HKH Beatrix bezoekt Weeshuis in Buren

Gepubliceerd op: 7-11-2013

HKH Prinses Beatrix heeft vandaag, 7 november 2013, een bezoek gebracht aan het Weeshuis, waarin het museum Koninklijke Marechaussee is gevestigd. 

De curatoren van het Weeshuis en het museum kunnen terugzien op een zeer geslaagd bezoek. Tijdens het bezoek stond de historica Femke Deen stil bij de persoon Maria van Nassau. Maria heeft in 1613 opdracht gegeven tot de bouw van het Weeshuis. Helaas heeft zij het gebouw niet in voltooide toestand kunnen zien. Twee jaar na haar overlijden werd het gebouw in gebruik genomen. 

 

HKH Beatrix bezoek weeshuis nov 13 500

Van 1621 tot 1959 heeft het gebouw puur als Weeshuis gediend. Het huisvestte protestantse kinderen uit het Graafschap Buren en enkele omliggende plaatsen. Ter herinnering aan de oprichtster van het Weeshuis droegen de kinderen op de linkermouw van hun tenue een geborduurde 'M'.

Tot 1971 is het gebouw mede gebruikt door Jeugdzorg. Vanaf 1972 is het museum der Koninklijke Marechaussee er in gevestigd. 

Het bestuur van het Weeshuis te Buren wordt bij Koninklijk Besluit benoemd. Koningin Wilhelmina was aanwezig bij de viering van het 300-jarig bestaan van het Weeshuis. Koningin Juliana was bij de festiviteiten rond het 350-jarig bestaan aanwezig.  

HKH Prinses Beatrix heeft ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan een beeld in de voortuin onthuld.

Vanavond zal TV Gelderland aandacht aan het bezoek besteden. Zaterdag 9 november geschiedt dit door het programma Blauw Bloed.

Klik hier voor meer foto's.

Bron : museum KMar

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief