Hoge Koreaanse onderscheiding krijgt plek in Schaarsbergen

Gepubliceerd op: 13-11-2013

Een zeer hoge onderscheiding voor de Nederlandse inzet in Korea heeft na 60 jaar alsnog een eervolle plaats gekregen. Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht luitenant-generaal Ton van Ede overhandigde de Taeguk met Gouden Ster op 25 oktober 2013 aan het museum van de Vereniging Oud-Korea Strijders in Schaarsbergen.

De Koreaanse onderscheiding  is vergelijkbaar met de hoogste onderscheiding binnen de Militaire Willems-Orde. Nederland kreeg de Taeguk eind 1950/begin 1960 voor de bijzondere bijdrage aan de strijd in Korea (1950 – 1953). Hoewel 4.748 militairen van marine en landmacht werden uitgezonden, werd de VN-missie in Korea snel vergeten in de periode van de wederopbouw. Ook de onderscheiding kreeg om die reden nooit een eervolle plek en raakte in de vergetelheid.

Afbeelding verwijderdAchteraf opmerkelijk aangezien de Nederlanders er hard vochten en zware offers brachten. Er sneuvelden 122 militairen en nog altijd zijn drie militairen vermist. Daarnaast ontvingen drie militairen de Militaire Willems-Orde , vijf de Bronzen Leeuw, eenentwintig het Bronzen Kruis en vier het Kruis van Verdienste. Aan veertien werd de Silver Star toegekend en eenentwintig de Bronze Star V.

Na de Japanse capitulatie bezette de Sovjet-Unie het noordelijke deel van Korea en de Verenigde Staten het zuidelijke. Noord-Korea werd communistisch, Zuid-Korea ‘democratisch’. Op 25 juni 1950 begon de Noord-Koreaanse leider Kim Il-Sung een verrassingsaanval. De VN-veiligheidsraad zette direct een troepenmacht op onder Amerikaanse leiding. 

De Nederlandse regering zette onder meer 6 marineschepen in. Die kregen patrouille- en escortetaken toebedeeld, moesten aanvoerlijnen beschermen en vijandelijke troepenconcentraties, versterkingen en infrastructuur bombarderen. Ook werd het Nederlands Detachement Verenigde Naties opgericht. Tijdens verschillende acties vochten de militairen in de voorste linies mee.  

In de eerste zes weken van de strijd drongen de Noord-Koreanen het Zuid-Koreaanse leger en de Amerikaanse eenheden terug tot de zuidoostelijke punt van het schiereiland. Daarna slaagde de Amerikaanse generaal Douglas MacArthur erin de Noord-Koreanen terug te dringen tot aan de grens met China. Mao Zedong voelde zich hierdoor bedreigd en zette honderdduizenden Chinese ‘vrijwilligers’ in. Dit leidde uiteindelijk tot een wapenstilstand. Dit en de bijbehorende bestandslijn op de 38e breedtegraad gelden tot de dag van vandaag. 

Zie ook de website van de Vereniging van Oud Korea Strijders.

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief