Multidisciplinaire controle aan de Oostgrens

Gepubliceerd op: 15-11-2013

De Koninklijke Marechaussee heeft gisteren tijdens een grote actie onder de naam Korridorfahndung, een initiatief van de Landespolizei Osnabrück, diverse personen aangehouden voor onder meer mensensmokkel en diefstal. De marechaussee controleerde in totaal 339 voertuigen en 736 personen. Ook werd een bedrag van € 1400.- aan boetes geïncasseerd bij verschillende personen.

Aan de controles, uitgevoerd van Groningen tot Limburg, deden naast de Koninklijke Marechaussee de politie-eenheden Noord-Nederland, Oost-Nederland en Limburg, de Landelijke Eenheid en Douane mee. Aan Duitse zijde participeerden de Bundespolizei, Polizei inspektion Leer/Emden, Lingen, Osnabrück en Emsland/Bentheim, Autobahnpolizei Münster en Zoll.

Afbeelding verwijderdGrensoverschrijdende criminaliteit
Aan de actie, die liep van 16.00 uur tot middernacht, namen ruim 150 marechaussees op diverse controleplaatsen deel. De controle was gericht op grensoverschrijdende criminaliteit zoals mensenhandel/mensensmokkel, drugsvervoer, wapenhandel en het opsporen van autodiefstal. Daarnaast werd gecontroleerd op verkeersveiligheid, drankgebruik en andere overtredingen.

Tijdens de actie werd op de A1 een auto met Duits kenteken gecontroleerd, nadat de bestuurder, een 53-jarige Duitser zich aan de controle probeerde te onttrekken. De bijrijder bleek een 49-jarige Rus te zijn die geen geldig grensoverschrijdend document kon overleggen. Na onderzoek rees het vermoeden dat er sprake was van mensensmokkel en werd de 53-jarige Duitser als verdachte van mensensmokkel aangehouden. Op de A7 werd een auto gecontroleerd met twee Turkse inzittenden. Tijdens de controle, die samen met de Douane werd uitgevoerd, werd een grote hoeveelheid sweaters van een bekend sportmerk aangetroffen. Onderzoek wees uit dat het om namaakkleding zou gaan. De Douane onderzoekt de zaak verder.

Door een grensoverschrijdend Politieteam ( GPT) van Marechaussee en Bundespolizei werd op de A35 bij Delden een 39-jarige Duitser aangehouden, die in zijn auto 2,5 kilo marihuana had. Verder werden diverse steekwapens en een set gestolen kentekenplaten aangetroffen. Het GPT-team hield even later een man aan die kort daarvoor betrokken zou zijn geweest bij een inbraak. Verder werden diverse personen gecontroleerd die reden tijdens rijontzegging, zonder geldige verzekering of die in hun auto verboden wapens hadden.

Op de A12 bij Zevenaar werd een 44-jarige man uit Kosovo aangehouden omdat hij gesignaleerd stond in het opsporingssysteem. Hij werd gezocht door de Noorse autoriteiten voor de smokkel van 21 kilo amfetamine. Een 88-jarige vrouw, die door haar familie als vermist was opgegeven die ochtend werd door de Marechaussee aangetroffen en herenigd met haar familie. In Brabant en Limburg werden diverse bestuurders beboet voor overtredingen van de Opiumwet, de Wet Wapens en Munitie en werden diverse openstaande signaleringen afgehandeld. Een 22-jarige Nederlander bleek nog 80 dagen gevangenisstraf te moeten uitzitten. Hij zal worden overgebracht naar een huis van bewaring.

Coördinatiecentrum

Tijdens de actie werd ook gebruik gemaakt van de ondersteuning van het Gemeenschappelijk Grens Coördinatiecentrum (GGC). In het coördinatiecentrum, dat in 2007 officieel werd geopend in Goch-Hommersum, werken Bundespolizei en de Koninklijke Marechaussee samen. Door deze samenwerking kan informatie snel worden uitgewisseld en kan illegale grensoverschrijding en het illegale verblijf van personen in Nederland en Duitsland worden bestreden. Het coördinatiecentrum vloeit voort uit de Schengen Uitvoeringsovereenkomst en het verdrag tussen

Afbeelding verwijderd

 Duitsland en Nederland (Verdrag van Enschede) waarin is geregeld dat Duitse en Nederlandse politieorganisaties ook over elkaars grens hun werk kunnen doen. Het verdrag regelt verder dat de politieorganisaties van beide landen rechtstreeks gegevens kunnen uitwisselen. 

Mechelse herder
Op de A12 bij Bergh Autoweg werd door de marechaussee een migratiecontrolehond ingezet. Deze Mechelse herder wordt door de marechaussee ingezet om te speuren naar mensen die in containers en achter in vrachtwagens illegaal de landsgrenzen worden overgebracht. Niet alleen in Nederland, maar ook aan de Europese buitengrenzen wordt de migratiecontrolehond van de marechaussee ingezet. Deze inzet gebeurd onder de vlag van Frontex. 

Bron : KMar

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief