Nederland draagt voorzitterschap bestuur EUROGENDFOR over

Gepubliceerd op: 21-11-2013

eurogendfor overdracht nov 13

Op 21 november kwamen de lidstaten van de European Gendarmerie Force (EUROGENDFOR) bijeen in Amsterdam voor de tweejaarlijkse bestuursvergadering, genaamd het Comité InterMInistériel de haut Niveau (CIMIN). Nederland droeg hier het voorzitterschap van de CIMIN over aan Frankrijk.

Het afgelopen jaar was Nederland voorzitter van de CIMIN, het bestuur van EUROGENDFOR. Volgens een roulatieschema verzorgt elke lidstaat het voorzitterschap van de CIMIN voor de duur van een jaar. Als vertegenwoordiger van het Nederlandse voorzitterschap overhandigde luitenant-generaal Hans Leijtens
(foto r) tijdens de vergadering symbolisch de standaard en voorzittershamer aan de Franse generaal Favier.

Nederlands voorzitterschap
Nederland heeft zich tijdens het voorzitterschap ingespannen om de banden met internationale organisaties als de EU, NAVO en VN verder aan te halen. Luitenant-generaal Leijtens: “We blijven Frankrijk helpen om dit werk voort te zetten.”

Vertegenwoordigers
logo eurogendforBij de CIMIN-vergaderingen komen de commandanten van de gendarmeriekorpsen, vertegenwoordigers van de ministeries van Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken en Defensie bij elkaar om te praten over diverse onderwerpen. De EUROGENDFOR-commandant krijgt zijn richtlijnen van de CIMIN door de voorzitter aangeboden. Het commando over EUROGENDFOR rouleert elke twee jaar. Tot medio 2013 voerde een Nederlander, kolonel Kees Kuijs van de Koninklijke Marechaussee, het commando over EUROGENDFOR. Inmiddels is de Spaanse kolonel Esteban Perez commandant EUROGENDFOR.

Multinationaal initiatief
EUROGENDFOR is een multinationaal initiatief met het doel om internationale crisisbeheersingscapaciteiten te versterken en een gemeenschappelijk veiligheids-en defensiebeleid te ontwikkelen. Lidstaten zijn Frankrijk, Italië, Nederland, Polen, Portugal, Roemenië, Spanje. Litouwen is partner en Turkije is waarnemer. Het hoofdkwartier van EUROGENDFOR is in het Italiaanse Vicenza.

Bron : KMar

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief