Opening Koningin Máxima Kazerne

Gepubliceerd op: 26-11-2013

Vanmorgen werd door H.K.H. Koningin Máxima de nieuwe - naar haar vernoemde - kazerne van de Koninklijke Marechaussee op Schiphol geopend.

Afbeelding verwijderd

Tegen 08.30 uur arriveerden de eerste genodigden bij de Koningin Máxima kazerne. Al snel treffen oud-gedienden elkaar en worden herinneringen opgehaald. Tegen tien uur werd verzameld bij de ingang geplaatste tribune, waar ook het Trompetterkorps en een deputatie van het district waren opgesteld. 

Om 10.00 uur betrad H.K.H. Prinses Máxima het terrein. Zij werd begeleid door Commandant KMar, luitenant-generaal Hans Leijtens en districtscommant, brigade-generaal Harry van den Brink. Beiden hielden een toespraak waarbij de huisvesting zowel landelijk als te Schiphol werd belicht. Ooit is de brigade zestien man sterk geweest, nu dienen ruim 1800 mannen en vrouwen op de luchthaven. 

Afbeelding verwijderd

Na de twee toespraken onthulde Koningin Máxima een bij de hoofdingang geplaatst kunstwerk. De daarop volgende receptie verliep in een ongedwongen sfeer. De Koningin nam ook ruim de tijd om met een deputatie van het personeel van gedachten te wisselen. Na de lunch werd het samenzijn beëindigd. Alle aanwezigen kregen een door het Nederlands Instituut voor Militaire Historie over de geschiedenis van het district vervaardigd boek mee.

De nieuwe kazerne biedt onderdak aan stafpersoneel, 1800 marechaussees en betrokken brigades van het district Schiphol. Naast kantoren, vergaderruimtes en een bedrijfsrestaurant zijn ook een school voor interne opleidingen, 340 slaapvertrekken, schietbanen en sportfaciliteiten in de kazerne ondergebracht. Daarnaast zijn de meldkamer van de Marechaussee Schiphol en het cameratoezicht in het complex gehuisvest.

In de nieuwe kazerne zijn bijna alle diensten van de Koninklijke Marechaussee op Schiphol onder één dak gebracht. Hierdoor kan de Koninklijke Marechaussee haar medewerkers centraal aansturen en is alle expertise in huis om bij te dragen aan de veiligheid op de luchthaven en in de regio.

Nog meer foto's van de opening op de website van de NOS en in het SMC fotoalbum.

SMC/KMar

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief