Drieduizend draaginsignes veteraan erbij

Gepubliceerd op: 28-11-2013

Met de implementatie van de Veteranenwet kwamen er bij de KMar circa drieduizend veteranen bij, allen nog in actieve dienst. 

Afbeelding verwijderdDe eerste acht KMar-leden ontvingen het draaginsigne veteraan bij de Nederlandse Veteranendag op 29 juni 2013. Kapitein-reservist Miriam Weimar, in 2008/2009 uitgezonden naar Burundi, vertegenwoordigde de KMar op het Binnenhof. Naast koning Willem-Alexander reikte Angelien Eijsink (Kamerlid en ‘trekker’ van de Veteranenwet) haar het draaginsigne uit. 

Den Haag
Hierna pas mochten de districts- en/of brigadecommandanten de uitreikingen verzorgen binnen het Wapen. Deze uitreikingen komen nu pas goed op gang. Van een enkeling ontving de SMC een uitnodiging om daarbij aanwezig te zijn.

Andere commandanten vergeten kennelijk dat de SMC in het convenant met CKMar een veteranentaak heeft toegewezen gekregen: vraagbaak zijn voor veteranen, alsmede reünies en contactdagen organiseren. 

Chef Kabinet, de kolonel Willie Wiersma, benadrukte nog eens het belang van elkaar blijven ontmoeten. Zij overhandigde persoonlijk de draaginsigne uit aan het stafpersoneel in Den Haag. Bij deze plechtige setting op 25 november was het SMC-bestuur aanwezig en reikte SMC-flyers uit. 

Afbeelding verwijderd

Nieuw Milligen
Afbeelding verwijderdBij de DLBE ging het weer anders. Waarnemend commandant Harm IJzerman nodigde drie SMC-ers uit: oorlogsveteraan Jan van den Berg, vredesmissieveteraan Frans Meijer en bestuurslid / webmaster Roel Bouwman. Zij reikten in drie sessies het draaginsigne uit aan wel 150 nieuwe veteranen, die waren verzameld op de generaal-majoor Koot kazerne in Stroe.

Daarna woonden ze op dezelfde locatie een andere plechtigheid bij: de uitreiking van de inhuldigingsmedaille aan de decorandi die op 30 april 2013 op eervolle wijze diensten hadden verricht bij de abdicatie en kroning. Ook in de locatie in Stroe lieten ze SMC-flyers achter. 

Ze zijn districtsadjudant Bert van Horen zeer erkentelijk voor deze schitterende dag. Door omstandigheden moesten ze de uitreiking op de brigade Brabant-Zuid (Eindhoven) aan zich voorbij laten gaan.  

Klik hier voor een foto-impressie van de uitreiking.

SMC

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief