Makelaar in schijnhuwelijken aangehouden

Gepubliceerd op: 29-11-2013

De Koninklijke Marechaussee heeft maandagmorgen in Rotterdam een 29-jarige Nigeriaan aangehouden die vermoedelijk op grote schaal vrouwen ronselde voor schijnhuwelijken. De huwelijken werden gesloten tussen illegaal in Frankrijk verblijvende Nigeriaanse mannen en vooral Antilliaanse vrouwen.

Na het schijnhuwelijk verkregen de Nigerianen een verblijfsvergunning en konden zij legaal in Frankrijk verblijven. Valse verklaringen en het schijnhuwelijk kostten de Nigerianen in Frankrijk 5000 tot 7000 euro.

Na de voltrekking van het huwelijk ging de bruidegom in het gezelschap van een organisator met vervalste verklaringen over huisvesting en inkomen naar de prefectuur om een aanvraag in te dienen voor een verblijfsvergunning. Deze werd afgegeven op grond van het feit dat hij "de echtgenoot is van een onderdaan van de Europese Unie".

Afbeelding verwijderd‘Dreamseller'
De marechaussee werkt al maandenlang nauw samen met een Frans rechercheteam, dat onder de codenaam ‘Dreamseller' de schijnhuwelijken onderzoekt. Het opsporingswerk leidde naar de Nigeriaan in Rotterdam, een ongewenst vreemdeling, officieel zonder vaste woon- of verblijfplaats. Al drie keer eerder is hij aangehouden vanwege illegaal verblijf in Nederland.

Naar believen maakt hij ook gebruik van een valse identiteit met een Nederlands paspoort dat niet op zijn naam staat. Bovendien moet hij nog gevangenisstraffen uitzitten voor poging tot oplichting, valsheid in geschrift en illegaal verblijf. Uit het onderzoek is verder naar voren gekomen dat de verdachte er een kostbare levensstijl op na houdt met grote sommen geld, dure auto's en dure drank.

Spijt
Een van de schijnbruiden, die vorige maand is aangehouden, heeft verklaard dat zij 2500 euro zou krijgen voor het huwelijk in Frankrijk. De 20-jarige vrouw uit Rotterdam heeft de zorg voor twee kinderen, volgt een mbo-opleiding en heeft geldproblemen. Zij zou spijt gekregen hebben van het voorgenomen huwelijk. Vervolgens zou mogelijk iemand die haar identiteit gebruikte in Frankrijk zijn getrouwd met een illegale Nigeriaan.

Bij de doorzoeking van de woning waar de verdacht verbleef is beslag gelegd op administratie, computers, paspoorten en mobiele telefoons. De man is vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Zwolle en voor veertien dagen in bewaring gesteld. Aan hem zijn beperkingen opgelegd - uitsluitend contact met zijn advocaat - om te voorkomen dat getuigen en andere verdachten worden beïnvloed.

Meer aanhoudingen zijn aanstaande.

Bron : KMar

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief