Herdenking bij Keienmonument Apeldoorn

Gepubliceerd op: 30-11-2013

Op 29 november 2013 organiseerde de Koninklijke Marechaussee de jaarlijkse herdenking bij het Keienmonument aan de Sportlaan te Apeldoorn.

Vrijdag j.l. vond bij het Keienmonument -gelegen vlak naast de Koning Willem III kazerne- de jaarlijkse herdenking plaats van vijftien verzetsstrijders en een Amerikaanse piloot die op die plek in de Tweede Wereldoorlog door de bezetter om het leven zijn gebracht. 

Afbeelding verwijderd

Het LOKKMar is verantwoordelijk voor de organisatie van de herdenking en zoals het de KMar betaamt was het geheel tot in de puntjes geregeld en werd het een plechtige en stijvolle ceremonie. Het Trompetterkorps Koninklijke Marechaussee zorgde traditioneel voor een stemmige muzikale omlijsting. 

Familieleden en bekenden van de omgekomenen, leden uit het voormalig verzet, een deputatie van de politieacademie, een detachement marechaussees in opleiding en een afvaardiging van het Operationeel Ondersteuningscommando Land hadden zich op uitnodiging van de commandant LOKKMar kolonel Hoppe bij het monument verzameld. 

Kolonel Hoppe stond in zijn toespraak stil bij de offers die de verzetsmensen hebben gebracht en hij trok hun strijd voor vrijheid en rechtvaardigheid door naar de opleiding van de toekomstige marechaussees die ook pal staan voor een veilige en rechtvaardige maatschappij. Alle omgekomenen werden door de kolonel uitvoerig beschreven en hij ging in op de rol die de mannen voor de vrijheid van ons land hebben betekend. 

Het monument is geadopteerd door de PC basisschool De Wegwijzer uit Apeldoorn en voor de leerlingen van groep acht is er bij de herdenking een speciale rol weggelegd. Zij dragen zelfgemaakte gedichten voor en assisteren genodigden bij het leggen van kransen en het hijsen van de vlag. Het was voor de kinderen niet zo maar een dagje niet naar school, want uit de inhoud van de gedichten bleek dat zij zich goed in het thema oorlog hadden verdiept. Dit resulteerde in twee prachtige gedichten welke terecht met een applaus van het publiek werden beantwoord. 

Kransen werden gelegd door de burgemeester van Apeldoorn de heer Berends, de commandant van het LOKKMar kolonel Hoppe, plaatsvervangend commandant Operationeel Ondersteuningscommando Land kolonel Rietbergen, een afgevaardigde van de politieacademie, leden van het voormalig verzet en de vereniging Oud Apeldoorn. Nadat de leerlingen van groep acht de adoptie van het monument officieel hadden overgedragen aan de leerlingen van groep zeven die volgend jaar als groep acht hun school zullen vertegenwoordigen, legden alle kinderen bloemen bij het monument.

Na de plechtigheid gingen de genodigden terug naar het KEK gebouw op de Koning Willem III kazerne waar de gasten een lunch werd aangeboden. Na de lunch was er gelegenheid het cellencomplex te bekijken waar de gefusilleerde verzetsmensen gevangen hebben gezeten. Een aantal nabestaanden bezochten voor het eerst de plek waar hun vader, grootvader, oom of verzetscollega gevangen had gezeten in afwachting van de fusillade op 2 december 1944.

De SMC was vertegenwoordigd door de bestuursleden Pier Scholten en Eelco Bouwman.

met dank aan Fred Klijndijk/marechausseenostalgie

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief