Rampenoefening Oudewater

Gepubliceerd op: 8-12-2013

Oudewater was op vrijdag 6 en zaterdag 7 december wederom het decor van een grote crisisoefening on de naam Toverkol. Hierbij werd het scenario van een overstroming geschetst. 

Afbeelding verwijderdBij de oefening waren 150 hulpverleners betrokken van de brandweer, politie, Koninklijke Marechaussee en eenheden van Defensie (Natres). Er werd geoefend met een dreiging van overstroming. Om deze reden werd een deel van Oudewater ontruimd.  Dat is ook bij een basisschool gebeurd waar een gaslek werd aangetroffen. Verder was de taak van de hulpverleners om het gevacueerde gebied te beveiligen zodat er geen personen en ramptoeristen in konden. 

Er werden diverse scenario's opgezet waarbij brandweer, militairen en 'slachtoffers' een rol speelden. Gedurende beide dagen waren militairen en andere hulpverleners in Oudewater aanwezig. Wijkchef Piet Valkenburg hoopt veel te leren van de oefening die bedoeld is om inzicht te krijgen in de samenwerking tussen de hulpverleners en tevens om te leren welke verbeteringen er mogelijk zijn. 

In de voorbereidingen en de oefenleiding zaten twee reservisten en in de daadwerkelijke operationele inzet tien leden van de Koninklijke Marechaussee waarvan acht reservisten.

met dank aan Hans van Rijthoven

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief