Buren bij kaarslicht - terugblik

Gepubliceerd op: 26-12-2013

Zaterdagavond 21 december 2013 vond een betoverend schouwspel plaats in de historische binnenstad van Buren. De straatverlichting ging uit en maakte plaats voor het natuurlijke licht van kaarsen en fakkels. 

Tijdens dit jaarlijkse evenement was ook dit jaar weer de ‘living-history’-groep Historisch Depôt Koninklijke Marechaussee (HDKMar) aanwezig. Deze ‘marechaussees uit de jaren dertig’ stonden op wacht bij de grote poort van het Koninklijk Weeshuis, ze liepen patrouille met de reguliere burgerpolitie en zij hadden een brigade uit de jaren dertig ingericht in het voormalige stadhuis van Buren.

Afbeelding verwijderd
dubbelwacht bij de poort

In het oude stadhuis van Buren (waarin thans het Oranjemuseum is gevestigd) werd een brigade anno 1939 worden ingericht. De Werkgroep ‘De Dames en Heeren van Toen’ probeert tijdens allerlei evenementen het burgerleven tijdens de wereldoorlogen uit te beelden. Tijdens Buren bij Kaarslicht was deze groep nadrukkelijk aanwezig met ‘Koningin Wilhelmina’, twee hofdames en haar adjudant. Maar ook minder fraai volk werd door deze groep in Buren losgelaten; dit ‘tuig’ was regelmatig voor verhoor te vinden op de marechausseebrigade in het pittoreske oude stadhuis. Op de foto ‘De Dames en Heeren van Toen’ in de Dependance van het museum, voor ze verkleed en wel of statig door het stadje schreden of de buurt onveilig maakten.

Meer tekst en foto's op de website van het Museum der Koninklijke Marechaussee

Bron : marechausseemuseum.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief