Ontheemden zoeken heil op VN-compound Malakal

Gepubliceerd op: 1-1-2014

Afbeelding verwijderdDe internationale gemeenschap geloofde in een toekomst voor Zuid-Soedan. Er kwamen bedrijven en investeerders. De United Nation Mission in South Soedan (UNMISS), waar ook Nederlandse marechaussees en politie aan deelnemen, zou Zuid-Soedan helpen om op eigen benen te staan. Maar sinds de mislukte coupnacht van 15 op 16 december is alles anders….

Zuid-Soedan staat rond de jaarwisseling aan de rand van een burgeroorlog. In grote delen van het land wordt gevochten, duizenden mensen zijn vermoord. Ook in Malakal, de hoofdstad van de olierijke deelstaat Upper Nile, vielen doden. Naar schatting zijn 180.000 personen als gevolg van de barre situatie ontheemd geraakt, zo’n 75.000 zoeken onderdak op VN-bases.

Gevaarlijk
Van de veertien militairen van de marechaussee zitten er sinds medio november ook drie in Malakal: eerste luitenant Judith, wachtmeester 1 Nicole en adjudant Dirk Jan. Zij zijn net als hun collega’s op andere locaties, belast met politietaken binnen de United Nations Police (UNPOL), een van de UNMISS-takken. Het trio leidde agenten van de South Sudanees National Police Service vanaf de basis op. Nu is de situatie te gevaarlijk. De acht weken durende scholing ligt stil. 

Lees verder... 

Bron : defensie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief