Aanhouding mensenhandelaar in Nigeria

Gepubliceerd op: 19-2-2014

De autoriteiten in Nigeria hebben maandag in de hoofdstad Lagos op verzoek van het Landelijk Parket een verdachte van mensenhandel aangehouden. De 49-jarige Nigeriaan is een van de hoofdverdachten in het onderzoek Koolvis, dat zich richt op de handel in Nigeriaanse meisjes die in Europa werden uitgebuit in de prostitutie. (Onderzoek in 2007 Nationale recherche in samenwerking met Marechaussee, sluisteam).

De rechtbank in Abuja heeft vandaag een eerste zitting gehouden over het verzoek om Kingsley E. uit te leveren aan Nederland. De uitleveringszaak wordt woensdag 12 maart voortgezet.

Afbeelding verwijderdDe criminele organisatie waar de 49-jarige verdachte deel van uitmaakte heeft tot 2007 op grote schaal minderjarige Nigerianen, overwegend meisjes, naar Nederland laten overkomen als asielzoeker. Vanuit Nederland reisden de slachtoffers door naar voornamelijk Italië en Spanje, waar ze werden gedwongen te werken in de prostitutie.

Madame
De mensenhandelaren in het onderzoek Koolvis zorgden voor valse reisdocumenten, vliegtickets en instructies voor het aanvragen van asiel op Schiphol voor de minderjarige Nigerianen. Ze vertelden hun slachtoffers dat ze in Europa werk konden krijgen in bijvoorbeeld de schoonmaakbranche. In werkelijkheid moesten ze onder toeziend oog van een ‘Madame' onafgebroken werken in de prostitutie.

Voodoo
De slachtoffers werden bij hun reis naar Europa opgezadeld met een schuld van tienduizenden euro's aan de mensenhandelaren. De minderjarige slachtoffers moesten voor hun vertrek uit Nigeria een voodoopriester beloven dit bedrag terug te betalen.

Ronselen
De 49-jarige Kingsley E. wordt ervan verdacht dat hij de meisjes in Nigeria ronselde voor prostitutie in Europa. Hij zou de minderjarigen ook hebben uitgelegd welk verhaal ze moesten vertellen om in Nederland asiel te krijgen en hen hebben geconfronteerd met een voodooritueel om de betaling van tienduizenden euro's af te dwingen. Eenmaal in Nederland moesten de slachtoffers contact opnemen met de verdachte, zodat hij kon regelen dat ze werden opgepikt. Kingsley E. wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij de mensenhandel van ten minste een veertigtal slachtoffers.

De politie heeft in 2007 in Nederland een reeks verdachten aangehouden in het onderzoek Koolvis. Dat heeft geleid tot veroordelingen tot gevangenisstraffen oplopend tot 7 jaar. In het onderzoek is nauw samengewerkt met verschillende landen, waaronder de Verenigde Staten, Italië en Spanje.

Bron : Landelijk Parket -19 februari 2014 -

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief