Criminelen verdienden 40 miljoen euro minder aan hennep in 2013

Gepubliceerd op: 26-2-2014

In 2013 zijn in Noord-Nederland 675 hennepkwekerijen opgerold. Hiermee is een hoeveelheid hennep met een straatwaarde van bijna 40 miljoen euro uit de markt gehaald. Dit komt overeen met circa 9,6 miljoen joints.

Afbeelding verwijderd

Daarnaast is er in diverse henneponderzoeken crimineel verkregen kapitaal afgepakt, zodat misdaad niet langer loont. Vorig jaar behaalde de politie hierin mooie successen.

Georganiseerde criminaliteit
In 2013 werden ruim 400 personen aangehouden op verdenking van hennepteelt. Naast dat de teelt en handel van hennep verboden is, leveren kwekerijen brandgevaar op en veroorzaken ze stank- en wateroverlast. Bovendien heeft hennep vaak een relatie met de georganiseerde misdaad. De oorzaak van geweldszaken, inbraken, overvallen, ripdeals en liquidaties ligt vaak in de hennepwereld. Criminelen die zich bezighouden met illegale hennepteelt gebruiken onderling veel geweld en er gaat veel geld om in de wereld van drugs. Verdiend geld wordt geïnvesteerd in legale en illegale activiteiten. Georganiseerde criminelen frauderen met uitkeringen en hypotheken om geld wit te wassen of investeren het crimineel verkregen vermogen in andere criminele activiteiten, bijvoorbeeld wapen- en vrouwenhandel. Burgers, overheid, bedrijven en verzekeraars zijn het slachtoffer.

Lees verder...  

Bron : politie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief