Moeder en dochter aangehouden wegens hulp bij mensensmokkel

Gepubliceerd op: 10-4-2014

De Koninklijke Marechaussee heeft dinsdag twee vrouwen van 57 en 37 jaar uit Eindhoven aangehouden wegens hulp bij mensensmokkel. Het gaat om een moeder en haar dochter.

Afbeelding verwijderdDe marechaussee onderschepte in 2012 een Georgische vrouw en haar begeleider op Schiphol, die wilden uitreizen naar Montreal. De vrouw had in Georgië een organisatie benaderd die haar reis, tickets en hotel had geregeld. Zij reisde vanuit Kiev via Praag en Düsseldorf naar Eindhoven, waar ze een Litouws paspoort kreeg. De vrouw zou intotaal 22.000 euro hebben moeten betalen voor de smokkelreis.

Moeder en dochter hebben in het verleden tientallen keren als referent opgetreden bij visumaanvragen van Georgiërsdie voor een kort verblijf naar Nederland wilden komen. Daarbij zijn vermoedelijk valse documenten gebruikt. De redenen voor de visumaanvragen liepen uiteen van familiebezoek tot zakenreizen. Acht Georgiërs vroegen nadat ze naar Nederland waren gekomen asiel aan.

Witwassen
Het onderzoek richt zich ook op witwaspraktijken door de vrouwen. Zij zouden over meer inkomsten beschikken dan door hen opgegeven bij uitkeringsinstantie en belastingdienst. De vrouwen zijn na hun aanhouding verhoord doorrechercheurs van de marechaussee. Zij zijn vanmiddag in vrijheid gesteld in afwachting van het verdere verloop van het onderzoek. Wanneer dit is afgerond zal het Openbaar Ministerie een beslissing nemen over verdere strafvervolging.

Bron : KMar

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief