73 kilo heroïne tussen specerijen en stenen: 8 jaar cel geëist

Gepubliceerd op: 13-4-2014

Een 57-jarige man uit Amsterdam heeft vrijdag 8 jaar cel tegen zich horen eisen voor de invoer van ruim 73 kilo heroïne en het voorhanden hebben van een ploertendoder en stroomstootwapens. De verdachte zou de drugs via de luchthaven Schiphol het land hebben binnengesmokkeld.

Afbeelding verwijderdNa een tip werd op 19 april 2013 12 kilo cocaïne aangetroffen in 4 dozen met specerijen en kleding. Deze zou zijn bedoeld  voor de verdachte. Het gestarte onderzoek van het CargoHarc-team (een samenwerkingsverband van de Koninklijke Marechaussee, FIOD en de Douane) leidde daarna naar nog 2,4 kilo in een zending stenen op 6 juli 2013 en 40,5 kilo heroïne in twee tassen op 6 augustus 2013. Ook een zending op 24 juli 2012, van 18,4 kilo, kan volgens het OM aan de verdachte worden toegeschreven. Ook deze zendingen zouden bedoeld zijn voor de verdachte. Alle zendingen kwamen uit Azië. De verdachte ontkent de verdenkingen.

De invoer van heroïne is een ernstig strafbaar feit. De officier van justitie betoogde vrijdag op zitting dat de verdachte een belangrijke bijdrage leverde aan de instandhouding van internationale drugshandel. "Heroïne is een stof die gevaarlijk is voor de gezondheid van de gebruikers, met alle gevolgen van dien voor gebruikers en de maatschappij."

Bij doorzoeking van het huis waar de verdachte woont werden daarnaast 9 stroomstootwapens en een ploertendoder aangetroffen. Daarom is ook het voorhanden hebben van wapens tenlastegelegd.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Bron : om.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief