Cyberspion heeft Nederlandse soldaat online in het vizier

Gepubliceerd op: 25-4-2014

Spionnen speuren het internet af op zoek naar Facebook- en LinkedIn-accounts van Nederlandse soldaten. Daarna worden ze via de mail benaderd.

Afbeelding verwijderdBuitenlandse cyberspionnen speuren het internet af op zoek naar informatie over Nederlands defensiepersoneel. Weten zij genoeg dan sturen ze een persoonlijke phishingmail naar de militairen die zij in het vizier hebben, in de hoop hen wachtwoorden of andere vertrouwelijke informatie afhandig te maken.

Dat staat in het in jaarverslag van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). Het is voor het eerst dat de spionagedienst waarschuwt voor gerichte spionage doormiddel van het zogenoemde spear phishing onder defensiepersoneel.

Bij spear phishing wordt uitgebreid onderzoek gedaan naar het potentiële slachtoffer. LinkedIn- of Facebookpagin's worden uitgebreid bestudeerd om een zo goed mogelijk profiel van de uitgekozen militair samen te stellen. De kans dat het slachtoffer ook daadwerkelijk in het aas hapt is daardoor vele malen groter dan bij het 'normale' phishing waar met een onpersoonlijke mail een enorme groep wordt benaderd.

Lees verder...

Bron : metronieuws.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief