Herdenking bij monument in Fallingbostel

Gepubliceerd op: 29-4-2014

Op 16 april 2014 was het 69 jaar geleden dat het krijgsgevangenenkamp Stalag XIB en kamp 357 in het Duitse Fallingbostel door de geallieerden werd bevrijd. 

In dit kamp verbleven van 1939 tot 1945 tienduizenden geallieerde krijgsgevangen uit dertien verschillende landen. Onder hen bevonden zich honderden Britse militairen die in oktober 1944 vanuit het Airborne Hospital op de Koning Willem III kazerne in Apeldoorn naar het kamp waren afgevoerd. Duizenden gevangenen gingen aan ontberingen ten onder en overleefden het verblijf in het kamp niet. Toen op 16 april 1945 de hekken van het kamp door de 8th Kings Royal Irish Hussars werden geopend, liepen ruim 17.000 gevangenen hun vrijheid tegemoet.   

Afbeelding verwijderd
Kapitein KMar Michiel Tattersall bij monument

Op 27 april 2014 waren tal van genodigden op het terrein van het voormalige kamp aanwezig om de herdenking bij het monument bij te wonen. Het monument bestaat uit een muur waarin zich een half geopend hek bevindt. Geheel in Engelse stijl werd op een indrukwekkende wijze inhoud gegeven aan de plechtige ceremonie.

Dankzij zijn inzet en bemoeienissen rond het gebouw van het voormalige Airborne Hospital op de Koning Willem III kazerne, was kapitein KMar Michiel Tattersall uitgenodigd bij de plechtigheid aanwezig te zijn en bloemen te leggen bij het monument.  

Lees in dit verband ook ons artikel over de opening en onthulling van het Graeme Warrack Gebouw op de Koning Willem III kazerne in Apeldoorn. 

met dank aan Fred Klijndijk
marechausseenostalgie.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief