Herdenking gevallenen bij monument Englandspiel

Gepubliceerd op: 4-5-2014

Op 4 mei vond bij het monument aan de Waterpartij in de Scheveningse Bosjes de jaarlijkse herdenking plaats van de gevallenen bij het Englandspiel.

Afbeelding verwijderd

Het Englandspiel werd bekend als een misleidingspel, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog van 12 maart 1942 tot 1 april 1944 werd “gespeeld” tussen Britse en, in Nederland gelegerde, Duitse spionagediensten. Hierbij werden 54 Nederlandse agenten direct na hun landing per parachute in Nederland gevangen genomen, slechts vijf van hen overleefden het.

Bij de slachtoffers van dit 'spel' (en aanverwante geheime operaties) waren ook tien marechaussees. Op het monument worden de gevallenen symbolisch verbeeld door Icarus, de mythologische figuur, die op zijn vlucht naar de zon neerstortte.

Lees in dit verband ook de uitgebreide weergave van dit misleidingsspel op de website van geschiedenis24.nl

Onmiddellijk aansluitend aan de herdenking werden er bloemen bij het monument gelegd door  nabestaanden en vertegenwoordigers van verwante organisaties.

De Commandant van  de Koninklijke Marechaussee,  luitenant-generaal Hans Leijtens en zijn adjudant, majoor Freek Spruijt eerden de gevallenen door het leggen van een krans bij het monument .

Naast vele andere organisaties was ook een deputatie van de Stichting Marechaussee Contact aanwezig bij deze herdenking en namens de Stichting werden bij het Monument  bloemen gelegd door  de voorzitter brigade generaal b.d. Jack Vlaming en penningmeester kapitein b.d. Eelco Bouwman. Ook waren  bij de herdenking aanwezig de SMC-begunstigers Paulus Pillekers, Willem van Eekeren en Ton Landheer.

Klik hier voor een foto-impressie van deze herdenking.

SMC

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief