Actieve en postactieve veteranen samen op de Dam

Gepubliceerd op: 14-5-2014

De Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam, zondag 4 mei 2014, kreeg een extra nassausblauw tintje. De Stichting Marechaussee Contact (SMC) was samen met de Vereniging (Oud) Pontonniers en Torpedisten (VOPET) uitgenodigd de krans te leggen voor de omgekomen militairen en koopvaardijpersoneel. 

Elk jaar kiest het Comité 4 en 5 mei twee van de andere 46 veteranenverbanden voor deze eervolle taak. Het was het derde kransmoment na de twee minuten stilte. Bij de herdenkingsdienst in de Nieuwe Kerk daaraan vooraf gaande, waren ook aanwezig Commandant Koninklijke Marechaussee (KMar) en een tweetal KMar-veteranen die in Korea hadden gediend in 1953. De rabbijn - één van de twee sprekers en gekleed in de uniform der KMar - deed het gebed. Later legde CKMar met zijn collegae-commandanten samen met Chef Defensiestaf eveneens een krans. Dit alles is elders te lezen op deze website en in de SMC-nieuwsbrief van afgelopen zondag. 

Afbeelding verwijderd

Vanaf het Paleis tot aan het Nationaal Monument staat opgesteld een ere-couloir van de krijgsmachtdelen en veteranenorganisaties. Eerste-luitenant Marcel dos Santos stond met kader en leerlingen van de Koning Willem III kazerne links en rechts opgesteld aan de paleiszijde. De leerlingen zijn in Apeldoorn in opleiding tot algemeen opsporingsambtenaar, velen van hen zijn actieve veteraan en zijn horizontaal uit andere defensie-onderdelen bij de KMar ingestroomd.

Tot aan het monument in beide rijen ook een achttal postactieve KMar-veteranen onder aansturing van de SMC-coördinator Fred Driessen. Een enkeling van hen was er voor de eerste keer en aangezocht door het Veteraneninstituut. De anderen waren vertrouwde gezichten uit de jaren daarvoor. Op het verzamelpunt gingen allen gezamenlijk en vol trots op de kiek, verzorgd door Cees van Ingen. Ook voor hen gaat ons petje af. Prima gedaan. 

SMC

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief