Beëdiging en diploma-uitreiking leerlingen OTCKMar op de Markt in Apeldoorn

Gepubliceerd op: 23-5-2014

Vrijdagmorgen was het ongewoon druk op de Markt in Apeldoorn. Binnen de afzetting was de kleur nassaublauw. Eenheden van de Koninklijke Marechaussee (KMar) stonden opgesteld. De standaardwacht en het trompetterkorps kwamen in actie. Enkele voertuigen en een pantserwagen stonden in het zicht. Zo ook waren er ter plaatse twee ruiters van de bereden brigade. 

Onder de luifel de genodigden en de relaties van 60 leerlingen van diverse opleidingsgroepen die het diploma in ontvangst mochten nemen. Hun opleiding zat er op. Van hen ook nog 49 jonge mannen en vrouwen die beëdigd werden op de standaard. De andere elf hadden dit op een ander tijdstip ondergaan. 

Afbeelding verwijderd

Deze openbare manifestatie trok enig bekijks van het Apeldoornse publiek. Twee keer per jaar vindt deze happening voor het stadhuis plaats, uit respect naar de Apeldoornse bevolking toe. Voor de commandant van het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum KMar - de kolonel Egon Hoppe - was het zijn laatste act vanwege zijn overplaatsing naar Den Haag. Burgemeester John Berends reikte de diploma's uit en had voor iedere geslaagde een kort woord, terzijde gestaan voor de sectorcommandant opleidingen, de majoor Patrick Taribuka. 

De KMar-veteranen Jan van den Berg en Frans Meijer hielpen daarbij en droegen de diploma's aan vanuit een verzamelopstelling. In zijn woorden loofde kolonel Hoppe nog eens het belang van de aanwezigheid van veteranen. Zij symboliseren de rode draad en de verbondenheid tussen het verleden, het heden en de toekomst bij de KMar. Eén van de geslaagde marechaussees: 'Ik vind het zeer fijn dat u als veteraan gekomen bent. Uw aanwezigheid maakt het geheel zoveel mooier en waardevoller. Ik dank u daar oprecht voor.' Als blijk van waardering viel de KMar-veteranen aan het slot een luid applaus ten deel toen zij de Markt verlieten. Dank is ook verschuldigd aan stafadjudant Henry Hendriks. Na de plechtigheid waren er in de stadhuishal broodjes en drankjes, en konden de sociale banden steviger worden aangehaald. De geslaagden kunnen nu met een gerust hart afreizen naar hun eerste werkgbrigade in het land: 'Veel succes toegewenst in uw loopbaan.' 

Klik hier voor een foto-impresse van deze plechtigheid.

met dank aan Frans Meijer/SMC

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief