Hoge eisen in onderzoek KMar naar mensenhandel

Gepubliceerd op: 18-6-2014

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gisteren bij de rechtbank Zwolle een gevangenisstraf van vijf jaar geëist tegen een 44-jarige Hongaar wegens uitbuiting van drie prostituees.

De vrouwen hebben zelf aangegeven geen slachtoffer te zijn van mensenhandel. Zij zouden de verdachte wel geld hebben geleend, vrijwillig in de prostitutie werken en geen pooier hebben. Volgens de officier van justitie van het Landelijk Parket was wel degelijk sprake van mensenhandel.

Hardnekkig misverstand
Het is een hardnekkig misverstand dat vrouwen die in Nederland komen werken als prostituee geen slachtoffer zijn van mensenhandel wanneer zij vooraf wisten dat zij voor dat werk kwamen. Het gaat er om dat het slachtoffer beperkt is in haar vrije keuze of haar vrije wil.

Afbeelding verwijderdIn de ogen van het OM is in deze strafzaak sprake van geweld, misleiding en misbruik van een kwetsbare positie van de vrouwen. "De drie slachtoffers komen uit Hongarije, een arm land", aldus de officier van justitie, die verder wees op familieomstandigheden en de psychische gesteldheid van de vrouwen. De vrouwen werkten in de prostitutie in Utrecht, Groningen, Den Haag en Alkmaar.

Gebroken neus
De verdachte begeleidde de vrouwen vanuit Hongarije naar Nederland en ging in Den Haag met twee van hen samenwonen. Het onderzoek van de Koninklijke Marechaussee had aan het licht gebracht dat de Hongaar een pooier is voor meer vrouwen. Een van hen zou op een feestje door hem een gebroken neus zijn geslagen.

Uit afgeluisterde telefoongesprekken werden de bedreiging van de vrouwen en het geweld duidelijk. Scheldend noemde de verdachte een van de vrouwen een hoerenkind en dat hij haar de ingewanden uit het lijf zal trappen. "Ik maak je dood als je voor vanavond geen 300 euro hebt, ik maak je dood."

Geprofiteerd
"De verdachte heeft de vrouwen bedreigd, gecontroleerd, instructies gegeven en hun geld afgenomen", aldus de officier van justitie. "De verdachte heeft er doelbewust voor gekozen om vrouwen te onderwerpen aan uitbuiting en ook doelbewust geprofiteerd van het geld dat deze vrouwen verdienen als prostituee."

De rechtbank doet op 1 juli uitspraak.

Bron: om.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief