Gezamenlijke overheidsaanpak van criminele motorbendes werkt

Gepubliceerd op: 22-6-2014

Het optreden als één overheid tegen criminele motorbendes door het Rijk, gemeenten, politie, Openbaar Ministerie (OM), de Belastingdienst en de Koninklijke Marechaussee (KMar) werpt zijn vruchten af.

Afbeelding verwijderdDat blijkt uit de Integrale landelijke voortgangsrapportage Outlaw Motorcycle Gangs (OMG’s), die minister Opstelten van Veiligheid en Justitie vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. ,,We weten steeds meer van deze motorbendes, hun leden en hun activiteiten’’, aldus  de minister. In een overleg met circa vijftig burgemeesters heeft Opstelten deze week afgesproken dat alle betrokken partners zich voluit blijven inzetten voor de integrale aanpak van OMG’s.

Minister Opstelten benadrukt met outlawbikers het niet te hebben over gewone motorclubs. Sinds 2012 voert de overheid een zero-tolerancebeleid tegen criminele motorbendes. Uit onderzoek van de politie blijkt dat 80 procent van de bekende leden een strafblad heeft. Er is sprake van georganiseerde criminaliteit, zoals drugs- en wapenhandel. Tevens wordt de samenleving bedreigd door ondermijnend en normoverschrijdend gedrag door geweld, afpersing en intimidatie in bijvoorbeeld de horeca en beveiligingsbranche. Ook gezagsdragers, zoals burgemeesters, worden geconfronteerd met intimiderende praktijken. ,,Intimidatie door OMG’s - jegens wie en op welke manier dan ook - is onaanvaardbaar’’, aldus minister Opstelten.

Lees verder... 

Bron : rijksoverheid.nl

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief