Oefening Lowlands Grenade

Gepubliceerd op: 25-6-2014

De European Union Services Training (EUPST), Lowlands Grenade, werd op 16 juni 2014 door generaal-majoor Hillie Beentjes officieel geopend.

Lowlands Grenade is de grootste internationale training uit het 200-jarig bestaan van de Koninklijke Marechaussee. Er werden in totaal 400 politiemensen uit 26 verschillende landen getraind, te weten: Nederland, Frankrijk, Italië, Roemenië, Jordanië, Engeland, Nigeria, Burkina Faso, Slovenië, Oekraïne, Spanje, Niger, Marokko, Turkije, Zuid-Afrika, Bulgarije, Polen, Litouwen, Letland, Sierra Leone, Hongarije, Verenigde Staten, Rwanda, Georgië, Estland, Zwitserland.

Doelstelling
Afbeelding verwijderdDe hoofddoelstelling van Lowlands Grenade is om deelnemers, in een internationale setting, te trainen voor inzet binnen crisis management operaties. De organisatie van Lowlands Grenade heeft zich tal van trainingsdoelen gesteld. Community Policing (contact maken en onderhouden met de bevolking om informatie in te winnen) is de rode draad door de training. Ook is een zeer belangrijke rol weggelegd voor mensenrechten en gender. Daarnaast zijn ook forensisch onderzoek, Crowd & Riot Control, optreden tegen oorlogsmisdaden, Counter IED, Special Weapons and Tactics en VIP-beveiliging in de training verwerkt. De training speelt zich af op het militaire oefenterrein De Marnewaard. De focus ligt hierbij op het oefendorp Marnehuizen. De Marnewaard is gelegen in de kop van Groningen in de directe omgeving van het natuurgebied Lauwersoog.

2.400 getrainde eenheden
Lowlands Grenade 2014 is de zesde in een serie van zeven trainingen. Op verzoek van de EU richtte Nederland samen met Frankrijk, Roemenie, Italië, Spanje in 2008 een consortium op om een kwalitatieve politieorganisatie klaar te hebben die in geval van crisis kan worden ingezet. De balans: mocht een land hulp nodig hebben dan heeft de EU 2.400 getrainde eenheden klaar staan.

De training loopt tot en met 27 juni.

Bron : KMar

Altijd op de hoogte? Meld u aan voor de wekelijkse nieuwsbrief